Piramida nevoilor umane. Specialistii au organizat piramidal nevoile umane, pentru a usura intelegerea felului in care acestea relationeaza facilitand sau blocand maturizarea si evolutia sanatoasa.
La baza sunt nevoile elementare biologice de somn, apa, alimente, caldura, adapost. Nesatisfacute, acestea pun in pericol supravietuirea noastra.
Urmeaza nevoile de securitate si protectie, de care adultii devin constienti in situatii de criza: catastrofe naturale, cutremure, conditii de razboi. Copiii au nevoie de siguranta si sprijin emotional, in contexte ce nu par periculoase pentru adulti: primele zile la gradinita, plimbarea intr-un parc nou, vizita unor musafiri necunoscuti.
Urmeaza nevoile de apartenenta si acceptare din partea unui grup: familia, prietenii, clasa de elevi, colectivul de munca, comunitatea in ansamblu. Avem nevoie sa stim ca suntem apreciati, respectati, acceptati si iubiti in aceste grupuri si ne straduim in permanenta sa ne asiguram ca aceasta nevoie este implinita macar in cateva dintre ele.
Catre varful piramidei sunt nevoile de stima si recunoastere sociala (competente, valoare profesionala, prestigiu si statut social) care ne ajuta sa ne simtim increzatori si importanti. Neimplinirea lor aduce frustrare, neputinta, sentimente de inferioritate si lipsa de valoare.
In varful piramidei se afla nevoia de auto-devenire, prin implinirea visurilor si obiectivelor de viata, prin creatie si implinirea destinului personal.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: dailyhealtharticles.com