Căutare Live

Despre sarcina la peste 30 de ani

Din ce in ce mai multe cupluri hotarasc sa aiba un copil la 30-35 de ani. Chiar daca nu exista bucurie mai mare decat aceea de a aduce pe lume o viata noua, riscul de a naste un copil cu probleme creste pe masura ce varsta mamei este mai avansata. Dupa 30 de ani, fertilitatea femeii scade si astfel vor exista dificultati si la concepere, nu doar in timpul sarcinii.

Sub supraveghere medicala

Inca de la inceput, gravida trebuie sa se prezinte la un specialist pentru a fi luata in evidenta intrucat sarcina la femeia de peste 30 de ani are particularitati care tin de organismul gravidei si de evolutia sarcinii. Este important daca sarcina este spontana sau prin tratament de infertilitate, daca este o sarcina monofetala sau multipla ori daca mama a avut probleme de sanatate anterior sau la sarcinile precedente. In functie de aceste caracteristici, medicul va alege cel mai indicat tratament.

Analize de rutina

-investigatii speciale: screening biochimic pentru malformatii genetice, bitest, triplu-test, quadruplu-test, ecografii de screening si morfologii fetale, consiliere pentru biopsie de vilozitati coriale si pentru amniocenteza

-alte analize utile sunt cele de hormoni tirodieni, monitorizarea glicemiei, coagulograma

-la cuplurile care au avut in antecedente esecuri obstetricale sau rude cu copii cu probleme de acest gen sunt utile analize legate de afectiuni genetice, afectiuni neuro-musculare sau investigatii pentru posibile malformatii genetice deoarece riscul individual creste odata cu inaintarea in varsta.

Ce complicatii pot aparea

hipertensiune arteriala indusa de sarcina
diabet
risc de malformatii genetice
supraponderabilitate
risc de avort spontan
complicatii ale tratamentului hormonal de obtinere a sarcinii
fibromatoza uterina
tulburari coagulare

Atentie!

Exista situatii in care sunt necesare consultatii interdisciplinare la specialitati cum ar fi: medicina interna, cardiologie, hematologie, endocrinologie, boli de nutritie si diabet, psihiatrie. Ultima isi poate gasi utilitatea la familiile care au obtinut greu sarcina si la care stresul a produs disfunctionalitati in cuplu.

Sfatul specialistului:

„La femeia de peste 30 de ani consultatiile obstetrice lunare se vor face la intervale mai scurte, cu o monitorizare mai atenta atat pentru mama, cat si pentru copil. Atunci cand nu mai esti in floarea varstei nu este usor sa devii mamica, insa medicina a evoluat si astfel, daca sunt respectate indrumarile medicului, sarcina poate fi dusa la termen fara complicatii", a explicat dr. Carmen Negoescu Gandac, medic specialist ginecologie, Centrul Medical MEDAS.

Recomandari:

Limiteaza consumul zilnic de cafea
Dieta trebuie sa fie una echilibrata, compusa din alimente diverse, pentru a asigura toti nutrientii necesari
Elimina complet alcoolul
Medicamentele pot fi administrate doar la indicatia medicului
Un program de exercitii fizice regulat este util cu exceptia cazurilor in care se cere limitarea eforturilor prea mari. Cere sfatul doctorului in privinta exercitiilor fizice permise pe perioada sarcinii.sursa: RevistaFelicia.ro

foto: Hepta.ro

Somnul bebelusilor si lipsa de somn a parintilor... Importanta respectului in educatia copiilor...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri