Acest gest poate avea ca efect dureri la nivelul unghiilor, deformarea lor si subtierea, dar si un aspect absolut inestetic si neingrijit, nemailuand in calcul microbii.
Rosul unghiilor este, de fapt, o reactie la stres si anxietate, aceasta activitate conferindu-i micutului o stare de confort si relaxare. Pentru a-l determina sa renunte, fa in asa fel incat sa aiba mereu mainile ocupate. De asemenea, ajuta-l sa se elibereze de orice tensiune care determina, de fapt, aceste gesturi.
Degetul in nas
Este foarte posibil ca micutul sa nu-si dea seama ca gestul lui este deranjant, asa ca trebuie sa-i atragi atentia de fiecare data cand isi baga degetul in nas. Apoi, invata-l sa foloseasca o batista, daca are nasul iritat. Chiar daca este micut, cu multa perseverenta el poate sa deprinda obiceiul de a folosi batista, intai cu ajutorul mamei, iar apoi singur.
Suptul degetului
Acest obicei poate sa provoace aparitia unor dureri la nivelul degetului, dar mai ales deformarea boltei palatale si cresterea defectuoasa a dintilor.
Copiii mici adopta acest obicei pentru ca se plictisesc si li se pare confortabil. Pentru a-l face sa renunte poti incepe prin a-i arata copii care au dintii iesiti in afara sau strambi si sa-i spui ca asa ii va avea si el daca va continua.
Apoi, poti sa-l inveti cateva metode prin care sa se stapaneasca atunci cand vrea sa bage degetul in gura. Spune-i ca in momentul critic este bine sa-si bage manutele in buzunar sau, daca e in pat, sub perna.
Apoi invata-l sa se relaxeze altfel - ascultati muzica impreuna, jucati-va sau cititi (copilul ar trebui sa tina cartea si astfel nu-si va suge degetul in timp ce tata sau mama ii citeste).
ATENTIE!
Din punct de vedere clinic, aceste obiceiuri pot fi expresia unor caractere fobice sau obsesive si pot fi cauzate de diferite anxietati legate de mancare, apa, imbracat, plimbare, anumite persoane sau obiecte. Ele sunt, in general, asociate diferitelor forme de stres, precum plictiseala sau singuratatea.