Antena Căutare

Dieffenbachia nu tolereaza temperaturi scazute

Foarte decorativa prin frunzisul deosebit, Dieffenbachia este o planta care merita cunoscuta.

Originara din Brazilia, de unde a ajuns la noi in secolul al XIX-lea, Dieffenbachia s-a adaptat foarte bine la temperaturile verilor noastre, ramanand insa o planta care nu tolereaza temperaturi sub 16ºC.

Cea mai vizibila calitate a sa, pentru care este deosebit de apreciata in case, sunt frunzele mari, usor alungite, de culoare verde inchis, cu pete albe sau galbene sau cu striatii albe.

Se dezvolta ca o planta destul de masiva, avand inaltimea de peste 1 metru, cu exceptia variantelor pitice, de sub jumatate de metru, si a celor medii, care ajung cam la 70 de cm.

Dieffenbachia creste echilibrat, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Atunci cand conditiile sunt propice, tinde sa ocupe intreg spatiul avut la dispozitie.

Infloreste rar si doar atunci cand conditiile sunt favorabile.

Cum se ingrijeste
Dieffenbachia are nevoie de un sol bine drenat, proprietatile chimice ale acestuia contand mai putin. Pentru un drenaj mai bun se recomanda amestecarea de pietricele in pamantul din ghiveci si un strat suficient de gros pe fundul vasului.

Are nevoie de un ghiveci destul de mare, care trebuie schimbat periodic, radacinile fiind suficient de puternice incat sa sparga un ghiveci din plastic.

Se dezvolta excelent la temperaturi de peste 20ºC, in incaperi in care umiditatea este crescuta. Sub 16ºC isi inceteaza cresterea, dar nu se ofileste si nici frunzele nu palesc. Sub acest prag insa moare. Pentru asigurarea umiditatii se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa, mai ales vara.

Se uda regulat, mai ales in perioada de crestere, cand apa trebuie sa fie din abundenta, nelasand pamantul de la suprafata ghiveciului sa se usuce mai mult de o zi. In perioadele de iarna planta intra in repaus si are nevoie de mai putina apa. E bine sa folosim apa fiarta si racita pentru udarea ei.

Dieffenbachia iubeste lumina, dar trebuie ferita de actiunea razelor directe ale soarelui pe frunze. Tolereaza si semiumbra.

Cum se inmulteste
Dieffenbachia se inmulteste usor, prin taierea de butasi sau bucati de tulpina care se pun in apa, pana le dau radacini. Se planteaza apoi in pamant amestecat cu nisip si pietris, intocmai ca si plantele mature.

Varietatile masive, ale caror radacini sunt si ele mari, se pot separa fara probleme, obtinandu-se foarte usor doua plante dintr-una singura. Aceasta metoda da rezultate foarte bune si este rapida, Dieffenbachia avand un ritm de crestere destul de alert.

Atentie la seva plantei, este deosebit de toxica!
Atunci cand se opereaza taieri sau separari de radacini trebuie folosite obligatoriu manusi de protectie si mainile trebuie bine spalate dupa incheierea operatiunii. Fereste animalele de companie si copiii de interactiunea cu aceasta planta pe cat de frumoasa, pe atat de periculoasa.

Revista Felicia Copiii sunt mai putin stresati daca au o mama grijulie... Cele mai frecvente greseli in educatia copiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x