- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Odata dibuit locul unde se ascundea boala, urma tratamentul: frectii cu rachiu si ulei sau foi de varza inmuiate putin in apa fiarta si puse pe locul respectiv ca sa traga raceala.
Ingrediente de leac
Altadata se facea un ceai din coji de nuci pentru a vindeca tusea, iar pentru fierbinteala la plamani se folosea o fiertura din muschi de piatra. Copiilor li se pregatea zama de gaina cu tocmagi (taitei de casa) sau borsuri cu carne si legume.
Ceapa era si ea importanta, fiind fiarta, iar apa se bea pentru a se indeparta raceala sau tusea. Pentru durerile de spate, era necesar ca o persoana sa te "calce".
Fie ca era cineva priceput din sat sau chiar ursul (acesta dansa din sat in sat impreuna cu ursarii, iar la nevoie era poftit in curte pentru a vindeca vreun gospodar adus de spate), "jocul" pe spinare, de la umeri pana la sale, indeparta orice durere.
De asemenea, oamenii aveau grija sa pastreaze cateva fire de par de urs, urmand a fi folosite in caz de sperietura (se afuma cu ele incaperea in care se afla suferindul).
Lucru de noiembrie
Era important ca oamenii sa fie sanatosi, caci luna noiembrie vine cu treaba in livezi.
Mai intai se acopereau acei copaci care nu ar fi rezistat frigului iernii, apoi se adunau laolalta toate frunzele uscate si, dupa ce se amestecau bine cu pamant, se puneau pe langa trunchiurile copacilor, fiind astfel un foarte bun ingrasamant natural.
Era bine ca toate lucrarile de prin vii si gradini sa se fi incheiat deja, caci in noiembrie vremea este foarte capricioasa.
Citeste si Jurnalul National!
Foto: alkzik.wordpress.com