Cele mai multe reviste și site-uri de deisgn interior ne prezintă niște apartamente sau case minunate, care se întind pe sute de metri pătrați. Dar noi, cei mai defavorizați la capitolul suprafață, ce ne facem? Suntem destinați să ne petrecem toată viața înconjurați de mobilier anost și decorațiuni fade? Să presupunem că banii nu sunt o problemă sau că luăm mobila în rate. Câte idei de design interior reușim să înghesuim pe metru pătrat?
„ ÎNALȚĂ CAMERA”
Dacă toată lumea vorbește de suprafața locuinței, înălțimea e mai ignorată. Dar e un potențial mare acolo. Întâi și întâi, poți să creezi impresia de mai mulți centimetri din podea până-n tavan, prin folosirea dungilor verticale în puncte cheie. Apoi, poți să fructifici centimetrii reali de deasupra altor obiecte. Deasupra ferestrelor e un loc excelent pentru rafturi îngropate în pereți. Deasupra canapelei, poți să-ți suspendezi biblioteca. Deasupra mașinii de spălat, e un loc excelent pentru un mini-uscător de rufe. Dacă orizontala nu te ajută, uită-te în sus.
ALBUL CHIAR DESCHIDE
Alb. Mult alb. Pereți, canapea, rafturi, masă, scaune. Mult alb. Bineînțeles, nu vrei să transformi cei 15 mp în cabinet medical. Ca să eviți efectul ăsta, trebuie să nu pictezi chiar totul alb. Câteva accesorii în culori pale te vor scăpa de impresia asta. Și în plus, îți poți permite o singură pată de culoare. Acolo va fi centrul casei tale, inima, punctul vital. Poate fi un tablou, un suvenir, un fotoliu de designer. Ceva care să iasă în evidență. Dar în rest, „lărgește-ți” atmosfera prin alb și culori foarte deschise.
AURUL CHIAR ÎNNOBILEAZĂ
Spațiile mici îți dau impresia de ieftin. Cu excepția cazului în care locuiești în Paris. Acolo nici bogații n-au luxul prea multor metri pătrați. Dar poți să schimbi ușor impresia asta prin acel veșnic simbol al belșugului. Aurul sau auriul adaugă bogăție oricărui spațiu, oricât de mic. Poți să-l inserezi în rama unei oglinzi, în picioarele unor sfeșnice, în tăvița pe care servești cafeaua în fiecare zi. Mai nou, poți chiar să alegi fețe de perne cu inserții aurii. Ca să-ți fie și somnul bogat.
PETITE, C’EST CHIC
Apropo de spațiile mici din viețile parizienilor, există niște lecții de învățat de la frații noștri din Hexagon. Ei au dezvoltat o adevărată filozofie de viață în jurul acestui aparent handicap: puțin dar bun. Și aplică acest principiu în orice, nu doar în design interior. Mai bine o porție minusculă în farfurie, dar gătită de un bucătar celebru. Mai bine trei articole în șifonier, dar semnate de nume mari din modă. Mai bine o masă, un pat și două scaune. Dar cu design deosebit și aer luxos. Probabil cel mai ușor mod de a crea impresia de spațiu este prin a crea spațiu pe bune. Alege mai puține articole de mobilier, de mai bună calitate.
Nu trebuie să trăiești în apartamente vaste ca să trăiești pe picior mare. Nu trebuie să te răsfeți de pe o canapea pe alta, ca să te simți confortabil. Spațiile mici au căpătat o reputație proastă nemeritată. Adevărul e că realitatea traiului urban te obligă să sacrifci din suprafață. Mai ales în apropiere de centrele orașelor. Cu puțină creativitate, o altă perspectivă asupra locuinței și puțin sprijin financiar, poți să transformi un apartament mic într-un loc cu suflet mare. Un card precum CardAvantaj îți va oferi toată libertatea de a regândi spațiul așa cum îți dorești.
Modul în care bărbații distrug lent, dar sigur, dragostea soțiilor lor. Ce să faci ca să îți salvezi căsnicia... Părintele Constantin Necula: De ce oamenii cu credinţă în Dumnezeu sunt încercaţi cu suferinţe?...