Antena Căutare

Efectul media asupra adolescentilor

In ultimul timp tot mai multe adolescente devin mame. Cercetatorii de la Corporatia RAND de Cercetare si Dezvoltare au efectuat un studiu, citat de Reuters, potrivit caruia "televiziunea are un rol major in influentarea adolescentelor din SUA, ducand la cresterea numarului aparitiei de sarcini nedorite in randul lor".

In cadrul studiului, care s-a intins pe durata a trei ani, au fost monitorizati tineri cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, cei 718 adolescenti fiind nevoiti sa raspunda la intrebari legate de obiceiurile sexuale, dar si de programele ce le urmaresc frecvent la televizor.

S-a demonstrat ca tinerii care obisnuiau sa priveasca programe cu un continut sexual explicit erau de doua ori mai expusi riscului de a deveni parinti mai devreme decat ar fi cazul si de cat ar fi fost pregatiti. Studiul a luat in calcul 23 de programe de televiziune, populare printre tineri, cum ar fi comediile, dramele, reality show-urile, dar si animatiile.

"Continutul programelor TV de foarte putine ori scoate in evidenta si aspectele negative pe care le implica sexul. Daca tinerii primesc informatii despre sex, ei nu primesc in schimb informatii si despre aparitia unor sarcini nedorite sau despre bolile cu transmitere sexuala", a declarat pentru Reuters, Anita Chandra, de la RAND.

In Statele Unite ale Americii, mai bine de un milion de fete cu varstele cuprinse intre 15 si 19 ani raman insarcinate in fiecare an, sarcinile care apar fiind bineinteles, nedorite, potrivit studiului. Iar ca si consecinta, adolescentele parasesc bancile scolii si ajung sa traiasca in saracie.

Articolul continuă după reclamă

Cu toate ca rata acestor mamici in SUA este in declin, ea este totusi mare in comparatie cu rata existenta in alte natiuni industrializate. "Televiziunea este doar unul din mijloacele media care influenteaza enorm comportamentul tinerilor. Trebuie sa analizam si muzica pe care ei o asculta si chiar revistele destinate exclusiv adolescentilor", a mai adaugat Chandra.

De asemenea, s-a mai demostrat ca tinerii adepti ai jocurilor video violente dezvolta un comportament agresiv. Cercetatorii din SUA si Japonia au evaluat comportamentul a peste 1200 de japonezi si 364 de americani cu varstele cuprinse intre 9 si 18 ani si au descoperit ca exista "un factor de risc semnificativ pentru ca ulterior cei chestionati sa dezvolte un comportament agresiv".

Citeste si Intact News

Sursa foto: dailymail.co.uk

“Primavera”, gama care te transpune intr-o lume mai buna... De ce vor femeile sa fie mai frumoase?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x