Odată ce aduc bebelușul acasă, proaspeții părinți sunt expuși la greșeli ce pot afecta creșterea micuțului. Greșelile intervin din lipsa de informație pe care părinții ar trebui să o procure de la medici și din documentația avizată.
Ela Crăciun a discutat cu specialiștii din domeniul medical și a făcut lista celor mai frecvente greșeli pe care le fac proaspeții părinți, odată ajunși acasă cu cel mic, listă pe care a inclus-o în noua sa carte, „12 luni fără griji”, considerată abecedarul mămicilor din România, ce va fi lansată sâmbătă, 9 noiembrie, printr-un eveniment cu intrare liberă la Promenada Mall.
„Imediat după naștere, bebelușii au o perioadă în care se adaptează la viața extrauterină și comportamentul lor diferă de zilele următoare când ajung acasă. Există și siguranța și experiența personalului medical în manevrarea lor; părinții nu au aceeași experiență, apare frica și astfel părinților le e teamă să-i schimbe și să-i miște și atunci manevrele durează mai mult acasă. În primele săptămâni de viață nu le place sub nicio formă când îi manevrăm, le e rece când sunt schimbați și atunci încep să fie agitați. În afară de asta, în primele săptămâni de viață au un confort pe burtică care îi lasă se se odihnească, după 2 săptămâni apare perioada de colici, agitație, plâns, nesomn și atunci, automat, comportamentul lor se schimbă.
Din experiența anilor în care am profesat, cea mai mare urgență a părinților e când copilul plânge și atunci noi le explicăm părinților că în momentul în care plânge trebuie să rezolvăm problemele acasă. Nu este o urgență medicală.
Greșeala cea mai frecventă pe care o fac mămicile este de a nu-i alimenta corect. La orice femeie care naște durează câteva zile până când lactația se instalează corect și până când copilul este mulțumit de ceea ce mănâncă și spațiază mesele în așa fel încât și mama să se odihnească și lui să îi fie suficient. Lactația se instalează diferit de la femeie la femeie ținând cont și de partea genetică, de numărul de glande mamare, de cum se formează laptele și de experiența pe care am avut-o în maternitate.
O femeie care stă cu copilul din prima zi, care naște natural, care își atașează copilul la sân, care are parte de o consiliere în alăptare corectă, are șanse mai mari să alăpteze și are șanse mai mari ca a 3, a 4-a zi când ajunge acasă, lactația să fie în cantitate mai mare și greșelile să fie mai mici”, a explicat Alina Ilici, Medic Primar Neonatolog.
Ela Crăciun va lansa, în data de 9 noiembrie, în Promenada Mall, cea de-a doua carte a sa, intitulată “12 luni fără griji”. Volumul, primul scris de un blogger din România pe această temă, oferă răspunsuri de la specialiști la 101 întrebări despre primul an de maternitate, venind în ajutorul viitorilor sau proaspeților părinți.
În cadrul evenimentului va avea loc o sesiune de autografe, tombolă cu premii de mii de euro, precum și o inedită petrecere aniversară a băiețelului vedetei, Nicholas, care azi împlinește un an.
Părinții care participă la evenimentul din Promenada Mall le vor putea oferi astfel copiilor momente de neuitat, Ela Crăciun având pregătite multe surprize pentru toți invitații.
Cartea „12 luni fără griji” parcurge cele mai importante momente din primul an de maternitate, situații prin care trece aproape orice părinte și oferă răspunsuri la 101 întrebări, având la bază informațiile oferite de medici și specialiști din diverse domenii.
Cartea este structurată în 9 capitole
1. Cu bebe acasă
2. Somnul bebelușului
3. Cu bebe la doctor
4. Alăptarea
5. Diversificarea
6. La psiholog
7. Dezvoltarea bebelușului
8. Cu bebe în vacanță
9. Despre tine, mamă
Ela Crăciun a făcut lista celor 101 întrebări și a contactat specialiștii pentru răspunsuri avizate: Doina Mihăilescu Buzatu – medic primar de obstetrică și ginecologie în cadrul Rețelei private de sănătate REGINA MARIA, Irina Antonescu - Medic Pediatru Regina Maria, Alina Ilici - Medic Primar Neonatolog Regina Maria, Adriana Bachmann – Newborn specialist, Adriana Florică - Asistent Șef Neonatologie la Regina Maria, Dan Cernescu - Medic de Familie, Dr. Gabriel Cosmin Balcangiu Stroescu - medic specialist dermato venerolog, Anisoara Mihai, Consultant Alăptare si Lactație Acreditat International, Raluca Ghionaru – Medic de familie, membru al
Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Miorița Toader - medic primar ORL, Dana Dumitra Dumitrașcu – Psiholog terapeut, Nicoleta Jianu, kinetoterapeut în cadrul Kinetobebe, Evelina Armanu, kinetoterapeut în cadrul Kinetobebe.
Cartea „12 luni fără griji” va fi disponibilă pe www.elacraciun.ro și, în curând, în anumite magazine selectate.
Calendar ortodox 23 octombrie. Mare sărbătoare! Credincioșii îl cinstesc pe fratele Domnului... Calendar ortodox 2019. Când pică Sf. Dumitru și ce nu ai voie să faci în acea zi de sărbătoare...