MOTIVUL
Copiii se imbolnavesc mai des de otita, pentru ca anatomia urechii (trompa lui Eustachio este mai scurta si mai larga) faciliteaza patrunderea microbilor in ureche. Mai expusi sunt copiii cu varste intre 1 si 6 ani. De asemenea, faptul ca micutii sunt mult timp in colectivitate (cresa, gradinita) este un alt factor care favorizeaza aparitia otitelor. Acestea sunt principalele explicatii ale avalansei de parinti care-si duc copiii la camera de garda a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" cu simptome de otita.
"Cei mai multi copii prezentati la camera de garda sunt la prima otita, afectiune care in general recidiveaza. Aceasta se trateaza injectabil, dar, din pacate, in scurt timp boala revine. Recent, am avut o fetita in varsta de aproape 2 ani care a facut de doua ori otita. Copilul nu are frati sau surori si nu a mers in colectivitati. Pur si simplu, s-a imbolnavit acasa. Situatia s-a agravat, desi copilul a fost tratat cu antibiotice orale. In ciuda acestui tratament, urechea s-a umflat, iar infectia a migrat de la timpan la mastoida (proeminenta a osului temporal, dupa ureche) si apoi catre osul mastoidian", explica medicul Miorita Toader.
Un copil care sufera de otita stranuta, are febra, tuseste, duce frecvent mana la ureche, plange si are nasul infundat sau rinoree.
CONSECINTE
Cu cat otitele sunt mai frecvente, cu atat consecintele sunt mai severe. Deoarece apar frecvent in perioada in care micutii invata sa vorbeasca, otitele pot crea dificultati in privinta limbajului. Psihologul Marcela Causneanu, logoped la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Marie Curie" din Bucuresti, atrage atentia ca aproximativ 25% din copiii care sufera de episoade dese de otita ar putea pronunta gresit unele cuvinte tocmai pentru ca nu aud foarte bine ce rostesc cei din jur.
In cazul in care copilul se imbolnaveste des de otita, inseamna ca boala s-a cronicizat, ceea ce genereaza complicatii grave, cum ar fi pierderea auzului si meningita.
Medicul recomanda pastrarea unei igiene perfecte, curatarea nasului si a urechilor, spalarea pe maini cu apa si sapun. Parintii trebuie sa stie ca bronsitele pot cauza otite si invers. Asadar, daca un copil a fost bolnav de bronsita, el ar trebui consultat si de un medic ORL.
Potrivit Ministerului Sanatatii, in Romania sunt raportate anual in spitale 5.480 de cazuri de otita medie. Alte aproape 40.000 de cazuri sunt inregistrate la medicii specialisti si peste 94.000 la medicii de familie.
Citeste si Jurnalul National!
sursa foto: masharosen.com
Opusele se atrag, dar formeaza un cuplu de durata?... Top 10 alimente esentiale pentru copil...