- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mediul scolar
Una dintre cel mai des intalnite cauze ale chiulului o reprezinta mediul scolar in sine. Aceasta este, din fericire, si situatia in care parintii pot interveni eficient, pentru a-si readuce copilul la scoala.
Unii copii pot fi extrem de sensibili la un mediu scolar pe care ei il percep ca fiindu-le potrivnic. Atitudinea unor profesori sau a colegilor care nu-i accepta ii pot determina sa adopte o atitudine extrema fata de scoala. Decat sa dea ochii cu colegii sau sa-i "suporte" pe unii profesori, prefera sa chiuleasca. Este mai bine, considera ei, sa-si petreaca orele prin baruri sau la Internet-caffe-uri decat sa mearga la scoala. Ceea ce este cel mai ingrijorator este faptul ca ei nu spun parintilor ce se intampla in viata lor si se prefac ca totul este bine.
O alta situatie este aceea care tine de anturaj. Se intampla ca, la scoala, copilul sa intre intr-o gasca ai carei membri sa adopte, incet-incet, un comportament de "revoltati". Cred ca fac o mare grozavie daca lipsesc cat mai des sau pur si simplu gasca decide ca au alte lucruri mai importante de facut decat sa stea la ore. Iar comportamentul de gasca este extrem de tentant pentru tineri si in acelasi timp exclusivist - cine nu face ca noi nu mai face parte din gasca. Si, intr-un asemenea caz, copilul se ascunde de parinti.
De aceea parintii trebuie sa fie mereu cu ochii pe copiii lor, sa comunice permanent cu ei si sa mentina legatura cu scoala. Astfel, pot afla ca au lipsit azi de la o ora, maine de la alta si tot asa. Atunci sunt in masura sa ia deciziile corespunzatoare pentru ca odraslele lor renunte la acest obicei care dauneaza educatiei lor si le afecteaza in mod iremediabil viitorul.
Fetele chiulesc mai mult
Un studiu ne dezvaluie o realitate putin asteptata - procentul fetelor care chiulesc este mai mare decat cel al baietilor. Ele manifesta, de asemenea, intr-un procentaj mai mare, teama fata de scoala. Exista doua explicatii majore pentru aceasta situatie aparent surprinzatoare. Prima ar fi aceea ca fetele recunosc mai usor faptul ca au chiulit.
O a doua explicatie rezulta din observarea modificarilor caracteristicilor comportamentului adolescentilor din zilelor noastre. Fetele au un comportament din ce in ce mai asemanator cu al baietilor si chiar exced rata celor cu un comportament anormal daca ar fi sa ne referim la fumat, probleme de conduita si chiar automutilare. Concluzia este aceea ca si parintii fetelor, care in general sunt mai relaxati, pentru ca ele sunt mai cuminti si mai constiincioase, trebuie sa le supravegheze in egala masura ca si pe baieti.
Consecinte pe termen lung
Chiulul de la scoala are efecte negative nu doar asupra educatiei copiilor, ci si a evolutiei lor in cadrul societatii pe termen lung. Specialistii au observat ca exista o legatura intre lipsa frecventa de la scoala si un comportament negativ la maturitate. Un procent important din tinerii care fac din chiul o obisnuinta consuma si droguri sau sunt implicati in activitati de genul vandalismelor sau al furturilor auto. Aceste probleme comportamentale din tinerete ii urmaresc pe adolescenti si mai tarziu. Unii pot "persista", iar comportamentul lor sa devina si mai violent. Altii ajung sa aiba au locuri de munca mai prost platite, sanse mai mari sa fie saraci, probleme de sanatate atat fizica, cat si mentala, comparativ cu cei care au frecventat scoala.
Foto: www.stopstressingnow.com