"Fixatia" kilogramelor in plus
Potrivit lucrarii mentionate, 16% dintre tinerele chestionate si-au manifestat disponibilitatea de a „negocia" renuntarea la un an de viata in schimbul dobandirii unui trup cu forme perfecte. Mai mult, 10% dintre respondente s-au aratat dispuse sa „negocieze" renuntarea la doi pana la cinci ani de viata, iar 2% ar fi accepat o scurtare a vietii cu 10 ani sau chiar mai mult pentru atingerea acelorasi „performante". Recordul pare sa fie detinut de un mic grup de respondente care au declarat ca ar accepta o viata mai scurta cu 21 de ani sau chiar mai mult pentru o silueta impecabila.
Deoarece studiul amintit s-a desfasurat pe un esantion relativ mic de femei, rezultatele nu pot fi generalizate pentru toate categoriile de varsta. Teoriile stiintifice par a avea in comun ideea respingerii unui corp supraponderal, mai ales de reprezentantele „sexului frumos". Stigmatizarea persoanelor supraponderale pare un fenomen de dimensiuni planetare. Un aspect demn de luat in seama il reprezinta obsesia pentru „kilogramele in plus" instalata in randul adolscentelor sau chiar a prescolarelor. Circa 320 de femei a caror medie de varsta este 25 de ani au fost chestionate de specialisti in campusurile unor universitati britanice. Concluzia desprinsa a fost ca intentia de avea un corp perfect se manifesta in randul femeilor ce apartin mai multor categorii de varsta, nu doar in cazul adolescentelor, cum se presupunea pana in prezent.
Nemultumire
Majoritatea femeilor chestionate si-au exprimat nemultumirea fata de aspectul lor fizic. Paradoxal, desi 78% dintre ele aveau o greutate normala sau chiar mai mica decat aceasta, 79% dintre respondente au declarat ca doreau sa slabeasca. Numai 3% au marturisit ca isi doreau sa se ingrase. Gandirea negativa provocata de aspectul fizic are un caracter aproape universal. 93% dintre femeile chestionate in decurs de o saptamana au marturisit ca erau „bantuite" de ganduri ne¬gre legate de aspectul lor fizic. Circa 33% dintre ele au declarat ca gandirea negativista le cuprindea de mai multe ori in decursul unei zile. Aproape 50% dintre femeile chestionate au declarat ca atitudinea negativa fata de aspectul lor fizic nu se datora doar propriilor opinii. 46% au fost ridiculizate sau ironizate de unii interlocutori datorita greutatii corporale excesive.
Sacrificii
Un aspect interesant il constituie faptul ca 39% dintre femeile chestionate in cadrul studiului au declarat ca ar fi apelat la chirurgia estetica daca situatia materiala le-ar fi permis acest lucru. Mai mult, 75% dintre acestea au marturisit ca ar fi fost capabile sa suporte mai multe interventii daca acestea s-ar fi soldat cu rezultatul dorit.
Potrivit rezultatelor studiului, numeroase femei s-au aratat dispuse sa faca si altfel de sacrificii pentru a obtine un corp perfect. Circa 13% dintre ele au declarat ca ar fi renuntat la circa 5.000 de lire sterline (6.250 de euro) din salariul lor anual pentru a avea un corp perfect. 8% au marturisit ca ar renunta la o avansare, iar 6%, la obtinerea unei diplome „master" in vederea obtinerii „corpului pefect". 9% s-au aratat dispuse sa renunte la timpul petrecut cu prietenii sau cu partenerul de viata, iar 7%, la momentele alaturi de familie. Circa 7% dintre respondente s-au aratat dispuse sa renunte la propria sanatate doar din dorinta de a avea greutatea optima pentru un trup perfect.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Hepta