Fetitele sub 3 ani pot avea tulburari de comportament din cauza obiectelor din plastic

Anxietate, depresie, hiperactivitate... Sunt tulburari de comportament care apar frecvent la fetitele sub 3 ani expuse in viata intrauterina la bisfenol A, releva un studiu coordonat de Scoala de Sanatate Publica de la Universitatea Harvard. “Acest risc este mai mare pentru fete, ceea ce sugereaza ca ele sunt mai sensibile decat baietii la expunerea la bisfenol A in viata intrauterina”, subliniaza studiul publicat in revista Pediatrics de astazi.

Bisfenolul A este un compus chimic ce intra in compozitia majoritatii obiectelor pe care le utilizam zilnic: sticle si recipiente din plastic, cutii de conserve, doze.

Studiul se bazeaza pe datele obtinute de la 244 de mame si copiii lor, monitorizati din perioada vietii intrauterine pana la varsta de 3 ani, din Cincinatti, Ohio (nordul Statelor Unite). Cercetatorii au analizat esantioane de urina prelevate de la mame la 16, 26 saptamani de sarcina si la nastere. Esantioanele de urina de la copii au fost analizate la varsta de 1, 2 si 3 ani.

Bisfenolul A a fost depistat in 85% dintre probele de urina de la mame si in 96% dintre cele de la copii. Autorii au mai descoperit ca in cazul fetelor, cu cat nivelul de bisfenol A era mai mare, cu atat prezentau un risc mai crescut de tulburari de comportament: anxietate, depresie, agresivitate, hiperactivitate, deficit de atentie.

Legatura dintre prezenta bisfenolului A in urina si tulburarile de comportament nu a fost demonstrata in cazul baietilor. Ceea ce i-a determinat pe autorii studiului sa considere ca fetele sunt mai sensibile decat baietii la efectele nocive ale bisfenolului A.

Aceasta nu este singura cercetare care atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta bisfenolul A. Studii serioase au dovedit ca bisfenolul A actioneaza ca un puternic perturbator endocrin in cazul nou-nascutilor si sugarilor. Din acest motiv, autoritatile sanitare europene au interzis, de la 1 martie 2011, utilizarea bisfenolului A la fabricarea biberoanelor si altor obiecte din plastic destinate copiilor. Toate aceste obiecte comercializate in prezent trebuie inscriptionate cu mentiunea "fara bisfenol A" sau "BPA free".

Citeste si Jurnalul
Foto: visualphotos.com

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri