Gatitul in aer liber este foarte distractiv si relaxant, dovada stand nenumaratele gratare mobile de pe marginea drumurilor. Vara e insa si foarte eficient sa eliminam din casa orice sursa de caldura si mirosuri.
Variante de utilare. In functie de bugetul avut la dispozitie putem construi o bucatarie in aer liber simpla, grupata in jurul unui gratar si al unui loc de servit masa, sau o varianta mult mai elaborata, cu logistica de restaurant in aer liber.
Pentru bugete cu adevarat generoase avem nevoie de un plan de constructie. Zona de gatit si spatiile de depozitare trebuie sa fie atat functionale, sa permita bucatarilor prepararea mancarurilor, cat si estetice, integrate in designul casei si curtii.
Pentru construcirea structurii gratarului pot fi folosite o sumedenie de materiale, de la piatra la beton, iar pentru finisaje variantele usor de intretinut uzuale sunt faianta, gresia, cuartul si granitul, precum si multe alte materiale inovative, insa mai costisitoare.
Se poate opta si pentru o constructie de mari dimensiuni, in care gratarul, plita si un frigider, plus alte locuri de depozitare (pentru lemne, de exemplu, daca gratarul este traditional) sunt incorporabile.
Daca distanta intre casa si zona de gradina este mare, e posibil sa trebuiasca sa alimentam separat zona exterioara de gatit. Solutia cea mai la indemana poate fi butelia de gaz, usor de incarcat, montat si folosit. Un circuit separat de gaze pentru acea zona poate fi o solutie foarte buna, recomandabila in special pentru acele bucatarii prevazute cu solutie de inchidere pentru toamna-iarna.
Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!
Foto: www.holiday-rentals.co.uk
Citeste si Revista Felicia!