Pentru spatii mari sau mici, iata cateva sfaturi utile pentru planificarea bucatariei si pentru organizarea ustensilelor tale.
Mareste camera!
Inainte sa-ti planifici zona de lucru, uita-te bine la camera ca la un intreg. Gandeste-te ce-ti doresti: o masa mare, un bar sau o canapea confortabila? Pe cat posibil aranjeaza-ti zona mesei cat mai aproape de fereastra, pentru a simti mireasma busuiocului din ghiveci la micul-dejun.
Daca bucataria este lunga si ingusta, incearca sa creezi o delimitare vizuala si pune la jumatatea distantei unui perete un corp de mobilier care eventual sa blocheze chiuveta, pentru ca nu iti doresti sa se vada de la intrare vasele nespalate.
Intr-o bucatarie mare vei avea destul loc pentru un bar care poate incorpora chiuveta. Tot aici poti sa „ascunzi" gramada de ustensile pentru gatit.
Sparge un perete
Pentru a avea mai mult spatiu poti recurge la o solutie simpla: sparge un perete! Peretii care nu sunt de rezistenta sunt goi si subtiri, deci usor de daramat. Daca scapi de peretele dintre bucatarie si living, vei avea un spatiu deschis care iti va permite sa gatesti in timp ce vorbesti cu prietenii sau sa te uiti la cei mici cum se joaca pe covor.
Alege stilul
Astazi, cele mai bune bucatarii au unitati lucioase, sertare mari si un aragaz din otel cu o hota imensa. Acest aspect este perfect pentru o casa moderna.
Opteaza pentru materiale simple sau imprimeuri indraznete, si nu pentru materiale inflorate. Pentru mobila alege liniile curate si formele simple.
Pentru suprafetele de lucru alege granitul, acesta este materialul cel mai bun datorita rezistentei si aspectului mat. Pentru bucatarii pretentioase poti opta pentru Corian.
Un blat din lemn solid va face de asemenea ca bucataria ta sa arate deosebit. Pentru a obtine un aspect modern, opteaza pentru sticla sau otel inoxidabil.
Dulapurile la control
Nicio bucatarie nu poate fi prea relaxanta fara o organizare temeinica a dulapurilor si a sertarelor. Astfel, incearca sa-ti organizezi condimentele fie in ordine alfabetica pe raft, fie in functie de cat de des le folosesti, pe grupuri. Uleiurile, sosurile si dulceturile trebuie sa stea separate in dulap, la fel si cutiile cu cereale. Ustensilele pentru gatit pot fi organizate dupa marime si categorii, iar cartile de bucate trebuie ferite, pe cat posibil, de abur si umezeala.
Citeste si Good Food Romania!