- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ei bine, si sobrietatea face parte din stilul modern, dar nu e obligatoriu ca totul sa fie in aceeasi nota. O piesa de mobilier inchisa la culoare poate fi „deschisa" de un mic detaliu, o vaza sau chiar o perdea. Daca vom alege neinspirat si mobilierul si decoratiunile in tonuri sobre, evident ca rezultatul va fi unul apasator.
Materialele des folosite in decorarea spatiilor moderne sunt metalul, sticla, lemnul masiv, pielea si combinatiile dintre acestea. Transparente si opacitatati alternate, suprafete plane, unghiuri drepte, culori inchise (negru, maro, metalizate) in combinatie cu altele foarte intense si vii (portocaliu, rosu, verde, albastru), cam acestea ar fi cateva idei despre stilul modern, fara sa avem pretentia ca am spus tot.
Modernitatea se traduce prin simplitate
Pana si farfuriile si cestile de cafea au devenit patrate, desi asta nu tine neaparat de modernitate, cat mai ales de fantezia celor care le-au proiectat si de noutati. Tablourile sunt si ele simple, abstracte, fara personaje si peisaje, doar figuri geometrice care atrag privirea ca-ntr-un labirint. Vazele sunt prisme inalte, transparente. Spatiile sunt inalte si mobilele se intind mult pe verticala, aproape pana in tavan.
Perdelele nu sunt, de fapt, perdele in adevaratul sens al cuvantului, ci jaluzele din straifuri verticale in tonuri calde si pastelate (crem, cel mai adesea). Poate pentru multi cele descrise mai sus se regasesc cel mai bine intr-un birou de corporatie. Dar nu e musai, si intr-o casa sau apartament se pot combina foarte bine.
Acum, pentru a-l delimita si mai bine de restul stilurilor, sa spunem si ce nu este modern: aspectul antichizat sau natural (nelacuit) al mobilelor, mesele curbe, formele rotunde ale canapelelor, fotoliilor si covoarelor, oglinzile supradimensionate, decoratiunile bogate si colorate, vazele cu forme pline din impletituri, tablourile clasice, descriptive, pline de culoare si forma, lampile colorate.
Materiale
Un avant semnificativ a luat in ultima vreme sticla, atat perfect transparenta, folosita ca tablie de masuta de cafea sau chiar de masa principala, cat si opaca si colorata, ca usi de dulapuri.
Metalul este un alt material din ce in ce mai des folosit, dar nu in varianta fier forjat, care are rotunjimi aparte si se preteaza mai bine stilului mediteranean; vorbim despre foliile de metal folosite ca blaturi si usi de dulapuri in bucatarii, de bibliotecile cu structura din fier cu aspect mat, de plafoniere si lampadare cu abajururi metalice perforate, care filtreaza si dirijeaza lumina prin fante mici.
Manerele si butonii sertarelor sunt tot din metal, sub forma de bare drepte, aceleasi la toate piesele de mobilier. Chiuvetele si celelalte accesorii de bucatarie, in special hota, cuptorul, plita, sunt si ele in forme patrate, metalice, aluminizate, cu aspect mat. Aspectul general al bucatariei este unul clar, mat, masiv, chiar aseptic.
Foto: everythingsimple.com/ tradeget.com
Citeste si Revista Felicia!