Antena Căutare

Fratiorul mai mic, rival sau prieten?

Vine un moment cand parintii trebuie sa ii explice copilului ca in curand va trebui sa imparta tot ce are, mai ales dragostea lor, cu un bebe. Iar peste cateva luni apare "competitia", un bebe mic si neajutorat, pe care de cele mai multe ori copilul mai mare il percepe ca pe un rival la atentia mamei.

Cand vine bebe pe lume...

Reactiile copilului mai mare sunt foarte variate. Uneori, copilul poate sa raspunda pozitiv prezentei unei alte fiinte in relatia sa cu mami si cu tati. Unii copii chiar isi manifesta dorinta de a avea un fratior sau o surioara cu care sa se joace si sunt fericiti cand in sfarsit li se indeplineste dorinta si vine barza.

Insa de cele mai multe ori "este normal ca primul nascut sa simta o anumita gelozie. Pentru a atrage atentia asupra lui, fratele mai mare devine mai nazdravan, mai neascultator. Sunt frecvente chiar comportamente de tip regresiv la primul nascut: desi este deja mare, fratele cel mare incepe sa se poarte ca un bebelus, crezand ca asa va avea parte de aceeasi afectiune de care beneficiaza mezinul.

Se poate intampla chiar ca un copil de 5-6 ani, care a dobandit deja controlul sfincterian, sa inceapa sa faca pe el. Motivele sunt rivalitatea fraterna, dar si sentimentul ca nu se poate face inteles, ca nu-i sunt auzite nevoile altfel decat prin acest tip de manifestare", explica psihologul nostru.

Articolul continuă după reclamă

"Sa vina barza, sa-l ia inapoi!"

Uneori, schimbarile din comportamentul fratelui mai mare intarzie, deoarece ii ia un timp sa observe ca bebelusul nu a venit doar in vizita, ci ii va fi alaturi si va "concura" cu el toata viata pentru afectiunea parintilor.

De multe ori apare intrebarea: "De ce mai sta bebe cu noi? Nu putem sa chemam barza sa-l ia inapoi? Cand mai stam si noi, ca o familie, fara bebe?". In aceasta situatie, parintii trebuie sa ii explice copilului ca si bebe face parte din familie si ca cei doi micuti au drepturi egale, ca nu e cu nimic mai presus unul fata de celalalt.

Din acelasi motiv, pentru a stabili egalitatea dintre cei doi copii, este important ca parintii sa nu il responsabilizeze pe fratele mai mare, incarcandu-l cu sarcina de a avea grija de cel mic. "Parintii sunt cei care se ocupa de ingrijirea copiilor. Fratii trebuie doar stimulati sa se ajute unul pe altul, iar cel mai mare sa ii impartaseasca micutului ceea ce a invatat de-a lungul timpului", recomanda psihologul Oana-Maria Udrea.

In plus, trebuie evitate replicile de genul: "Lasa de la tine, ca tu esti mai mare" sau "Da-i si lui jucariile tale, ca el e mai mic". Aceste argumente nu il conving pe copilul mai mare sa il trateze cu mai multa afectiune pe micut. Dimpotriva, ele alimenteaza invidia.


PREGATIRE. Psihologul Oana-Maria Udrea le recomanda parintilor sa isi pregateasca din timp copilul pentru venirea lui bebe. Daca acesta se va simti implicat in familie, in deciziile pe care le iau mami si tati, daca atunci cand vine pe lume micutul, parintii si copilul se vor bucura impreuna, astfel se pun bazele unei relatii apropiate intre cei doi frati.

RESPECT. Pentru a evita instalarea invidiei si a frustrarilor la copilul mai mare, parintii ar trebui sa respecte spatiul intim al fiecaruia dintre cei mici. E bine ca fiecare copil sa aiba spatiul lui, jucariile lui. Il ajutam astfel pe cel mare sa isi protejeze lucrurile de cel mic si, in acelasi timp, sa stabilim o serie de limite si de reguli.

TOLERANTA. De multe ori, copiii se cearta, se bat, iar parintii nu tolereaza un astfel de comportament, apeland adesea la "intelepciunea" fratelui mai mare, care ar trebui sa lase de la el si sa il iubeasca neconditionat pe cel mic. Insa o astfel de atitudine nu este deloc benefica.

Specialistul nostru sugereaza parintilor sa tolereze uneori certurile micutilor, deoarece acestea pot fi constructive, dezvoltandu-le capacitatea de a negocia, de a explica si de a descoperi ce anume ii deosebeste. In acest mod, fratii invata sa relationeze cu egalii lor mai repede si mai eficient.

Sfatul psihologului
"Cadrul familial este punctul de referinta in ceea ce priveste atitudinea copilului mai mare la venirea pe lume a bebelusului. De multe ori, parintii isi ameninta copilul mai mare cu cateva luni inainte sa se nasca bebe ca: «Bucura-te acum de jucariile astea, ca o sa vezi tu cand vine bebe, ca nu vor mai fi doar ale tale» sau «Dupa ce vine bebe nu o sa mai ai tu motive sa fii atat de rasfatat». In aceste conditii este un lucru cert ca, atunci cand va veni acasa noul membru al familiei, acesta va fi perceput ca un rival, chiar ca un mic dusman", este de parere psihologul Oana-Maria Udrea.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: hepta.ro

VIDEO! Vladut a pregatit sarmale de toamna... FOTO! Cele mai traznite creatii Lego Star Wars...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x