- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cum se inmulteste. Fiind o planta cu radacina tubercul, se poate inmulti foarte simplu, prin despartirea lastarilor de radacina, dar mare grija sa nu deteriorezi radacina-mama sau mugurii. Se planteaza in sol primavara, dupa ce temperaturile au crescut peste 15ºC si nu mai exista pericolul inghetului (nu rezista sub 0 ºC), nu foarte adanc (circa 6 cm) si neacoperindu-i cu foarte mult pamant.
Ai grija si la distanta dintre rasaduri (minimum jumatate de metru), ca sa eviti umbrirea reciproca a daliilor tale. In fiecare toamna, dupa ce planta de la suprafata s-a uscat, tuberculii se scot din pamant si se pastreaza la rece, in pivnite sau magazii, feriti de umezeala si frig.
Precautii. Indeparteaza florile uscate, pentru ca altfel acestea blocheaza aparitia unor noi boboci. Nu o lasa in bataia vantului, mai ales daca ai specii inalte, pentru ca tulpinile se rup destul de usor. Daca este foarte inalta, poti sa o sprijini cu ajutorul unui arac (denumit tutore).
Nu are nevoie de ingrasaminte daca solul este bogat in nutrienti naturali; daca ai posibilitatea, foloseste numai ingrasaminte naturale, pentru ca altfel vei contamina cu chimicale intreg solul.
Daunatori. Dalia poate capta viroze, moment in care este absolut necesar sa distrugi toate plantele afectate, fainare, mucegai cenusiu (ai grija ca solul sa fie bine aerisit ca sa nu lasi loc acestor micoze) si poate fi atacata, destul de rar, de paienjeni, coropisnite, melci sau afide.
Foto: www.parhaminsussex.co.uk
Citeste si Revista Felicia!