Gradina: Dalia, floarea care a sedus Europa

Dalia, popular denumita si gherghina, e una dintre cel mai des intalnite flori de gradina. Se spune ca in secolul al XIX-lea o cutie cu bulbi de dalie a fost trimisa din Mexic in Olanda: numai unul a supravietuit, dar din el au rasarit niste flori rosii superbe, cu care dalia a sedus definitiv Europa.

Cum se inmulteste. Fiind o planta cu radacina tubercul, se poate inmulti foarte simplu, prin despartirea lastarilor de radacina, dar mare grija sa nu deteriorezi radacina-mama sau mugurii. Se planteaza in sol primavara, dupa ce temperaturile au crescut peste 15ºC si nu mai exista pericolul inghetului (nu rezista sub 0 ºC), nu foarte adanc (circa 6 cm) si neacoperindu-i cu foarte mult pamant.

2011/07/29//342230-dah.020_dahlia.jpg

Ai grija si la distanta dintre rasaduri (minimum jumatate de metru), ca sa eviti umbrirea reciproca a daliilor tale. In fiecare toamna, dupa ce planta de la suprafata s-a uscat, tuberculii se scot din pamant si se pastreaza la rece, in pivnite sau magazii, feriti de umezeala si frig.

Precautii. Indeparteaza florile uscate, pentru ca altfel acestea blocheaza aparitia unor noi boboci. Nu o lasa in bataia vantului, mai ales daca ai specii inalte, pentru ca tulpinile se rup destul de usor. Daca este foarte inalta, poti sa o sprijini cu ajutorul unui arac (denumit tutore).

2011/07/29//342231-mad_dahlia.jpg
Nu are nevoie de ingrasaminte daca solul este bogat in nutrienti naturali; daca ai posibilitatea, foloseste numai ingrasaminte naturale, pentru ca altfel vei contamina cu chimicale intreg solul.

Daunatori. Dalia poate capta viroze, moment in care este absolut necesar sa distrugi toate plantele afectate, fainare, mucegai cenusiu (ai grija ca solul sa fie bine aerisit ca sa nu lasi loc acestor micoze) si poate fi atacata, destul de rar, de paienjeni, coropisnite, melci sau afide.

Foto: www.parhaminsussex.co.uk
Citeste si Revista Felicia!

Ultimele știri