Antena Căutare

Greseala pe care toți credincioșii o fac! Ce e bine să tămâiezi în casă și de către cine

Tămâia a fost folosită de mii de ani în ritualurile religioase, datorită mirosului deosebit şi a proprietăţilor de purificare pe care le deţine. Tămâia este în cultul ortodox strâns legată de credința în viața viitoare, o expresie a acestei credințe.

Galerie
tamaie

Tămâia a fost folosită de mii de ani în ritualurile religioase, datorită mirosului deosebit şi a proprietăţilor de purificare pe care le deţine. Tămâia este în cultul ortodox strâns legată de credința în viața viitoare, o expresie a acestei credințe.

Calendar ortodox 19 august. Ce sfinți sunt sărbătoriți duminică

Încă din cele mai vechi timpuri, tămâia a fost folosită nu numai în ritualuri religioase, dar şi în medicină şi parfumerie, având efect benefic pentru sănătate (astringent, antiinflamator, cicatrizant, expectorant etc). Se crede că are puterea de a vindeca şi cancerul. Tămâia este arsă în ritualurile religioase romano-catolice, în cele creştin-ortodoxe, dar şi în ceremoniile arabe.

În Biserica, tămâia este un element promordial la Sfânta Liturghie. Acest lucru îl demonstrează și cultul morților. La slujbele de înmormântare, la pomeniri, parastase, la toate pomenirile celor morți, tămâia este un element esențial. Tămâierea mormintelor și a ofrandelor pentru cei morți este un ritual străvechi pe care credincioșii ortodocși români îl practică cu adâncă pioșenie și participare sufletească.

Articolul continuă după reclamă

Ce este tămâia?

Tămâia este de fapt răşina unui arbore exotic din specia Boswellia, arbore care creşte în Africa şi în Orientul Mijlociu. Arborele care dă tămâia este înalt de 3-6 metri, cu flori mici, albe, şi creşte prin crăpăturile stâncilor din munţi şi prin pietrişurile de la bazele colinare din vecinătatea mării. După ce este extrasă din scoarţa copacilor, este uscată, iar răşina rezultată este arsă ca tămâie. Mirosul pe care îl emană este total diferit de cel al răşinei de brad, de exemplu, şi are proprietăţi curative.

Greseala pe care toți credincioșii o fac! Ce e bine să tămâiezi în casă și de către cine

Arborii care produc răşina sunt pe cale de dispariţie şi de zeci de ani a fost înlocuită în ritualurile religioase cu cărbuni obţinuţi pe cale sintetică, îmbibaţi cu arome toxice.

Greseala pe care toți credincioșii o fac! Ce e bine să tămâiezi în casă și de către cine

Colectarea tămâii naturale se face prin crestarea scoarţei copacilor, „lacrimile” arbustului fiind culese după două săptămâni. Seva întărită este pusă la uscat apoi poate fi folosită. Boabele de tămâie de cea mai bună calitate au culoare argintie clară sau cu o uşoară tentă de verde. Cea mai accesibilă şi mai ieftină este cea de culoare gălbuie-roşiatică. Prin ardere produce un miros pătrunzător de lămâie şi mosc. În Oman, tămâia de cea mai bună calitate este păstrată special pentru sultan şi este aproape imposibil de scos din ţară.

Când se tămâie casa și ce se tămâie?

Tămâierea se face acasă odată cu începutul rugăciunilor. Se aprinde tămâie și se pot tămâia și sfintele icoane; aceasta se face de către un bărbat cu credință, dacă nu este se poate face și de o creștină curată în acel timp. Este bine să se tămâie toate camerele. De asemenea, se mai pot tămâia vase, haine sau mâncare de pomană, înainte de a le împărți, cum e cazul la sâmbăta moșilor; și se mai poate tămâia sâmbăta sau duminica, dimineața, la mormintele morților, până se începe slujba la biserică.

Cine poate tămâia casa?

În Biserică, doar clericii sau maicile rânduite au dreptul să tămâieze. Dar atunci când se roagă acasă, credinciosul poate aprinde tămâie atunci când se roagă. Ea este semn de veneraţie şi respect pentru sfinţii din icoane. În acelaşi timp, prin tămâiere se invocă trimiterea harului de la Dumnezeu, tămâia simbolizând harul Sfântului Duh, care se trimite de sus. Nu există tot timpul condiţii prielnice pentru rugăciune, dar pe lângă icoană şi candela aprinsă dinaintea ei, creştinul poate aprinde tămâie pentru a crea o atmosferă care să îmbie şi să favorizeze rugăciunea.

Fiecare credincios îşi va alege obiectele după preferinţă, astfel încât să capete cât mai mult folos cu un efort minim. Ceea ce contează în final nu este auriul căţuii sau aroma tămâii, ci calitatea rugăciunii.

surse:ortodoxia.me, adevarul.ro

Calendar ortodox 19 august. Rugaciune către Sfântul Mucenic Stratilat... Vă potriviți de minune sau relația voastră este o greșeală? Răspunde la aceste ÎNTREBĂRI și află acum!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x