"In mod normal, organismul ne avertizeaza atunci cand am mancat suficient, insa acest lucru nu se intampla si atunci cand mancam ceva bun", a explicat Deborah Clegg, relateaza Reuters, citata de Mediafax.
"Intreaga chimie a creierului se schimba pentru o perioada scurta de timp. Studiul nostru sugereaza faptul ca atunci cand mancam alimente bogate in grasimi, creierul nostru este «lovit» cu o doza mare de acizi grasi, iar organismul devine imun fata de insulina si leptina. Atunci cand creierul nu le mai spune oamenilor sa se opreasca din mancat, ei mananca peste masura", a adaugat cercetatoarea americana.
Cercetatorii au descoperit ca un anumit tip de grasime - acidul palmitic, care se gaseste in carnea de vita, unt, branzeturi si lapte - este deosebit de eficient in declansarea mecanismului de aparitie a senzatiei de satietate.
Studiul a fost efectuat pe soareci, insa cercetatorii afirma ca rezultatele la care au ajuns confirma recomandarile nutritionistilor de a limita cantitatile de grasimi din dieta zilnica, deoarece acestea ii fac pe oameni "sa manance mai mult decat au nevoie".
Studiul a constat in expunerea diferita a soarecilor la actiunea grasimilor - prin injectarea diverselor tipuri de grasimi direct in creier, prin injectarea grasimilor in artera carotida si prin hranirea artificiala a animalelor printr-un tub implantat in stomac, de trei ori pe zi.
Soarecii au primit acelasi numar de calorii si aceeasi cantitate de grasimi, doar tipul grasimilor fiind diferit. Cercetatorii au folosit acid palmitic, acid gras monosaturat si acid oleic nesaturat, care se gaseste in masline si in semintele de struguri.
citeste Jurnalul National
Reguli simple pentru o exfoliere ca la carte... Reguli pentru masa de infasat a bebelusului...