Studii precedente au sugerat faptul ca hranirea bebelusilor exclusiv pe cale naturala previne obezitatea, insa rezultatele acestora nu au fost concludente. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si American Academy of Pediatrics recomanda ca bebelusii sa fie hraniti exclusiv la san pana la varsta de sase luni, sfatuindu-i pe parinti sa nu introduca hrana solida in dieta micutilor inainte de aceasta varsta.
Medicii danezi au analizat datele din dosarele medicale a 5.068 de barbati si femei din Copenhaga, nascuti intre 1959 si 1961. In acea perioada, parintilor bebelusilor li s-a recomandat sa le dea acestora hrana solida incepand cu varsta de patru luni, insa multi dintre ei au inceput sa consume astfel de mancare mult mai devreme.
Jumatate dintre bebelusi au fost alaptati timp de cel putin doua luni si jumatate, iar cealalta jumatate au primit hrana solida dupa varsta de trei luni si jumatate. 17% dintre bebelusi au fost hraniti cu lingurita inainte de a implini varsta de doua luni, iar 46%, dupa ce au implinit patru luni.
La varsta de un an, bebelusii care au fost alaptati o perioada mai indelungata aveau cei mai mici indici ai masei corporale (IMC - greutatea impartita la patratul inaltimii).
Cercetatorii danezi au ajuns la concluzia ca exista o legatura intre varsta la care parintii au introdus diverse alimente solide in dieta bebelusilor lor si IMC-ul lor la maturitate. Potrivit studiului, riscul de aparitie a obezitatii, calculat la varsta de 42 de ani, a fost redus cu 5% pana la 10% pentru fiecare luna de amanare a introducerii hranei solide in alimentatie.
sursa: euforiatv.ro
sursa foto: paintermommy.com
De ce este important sa ii citesti bebelusului... Shrek Forever After incheie seria capcaunului verde...