Antena Căutare

Imaginile 3D, interzise copiilor sub 6 ani

De ce unii se plang de dureri de cap sau oboseala oculara cand privesc imagini 3D, iar altii nu au nici o problema? La ce riscuri sunt expusi copiii? De ce unii nu reusesc sa perceapa imaginile tridimensionale? Sunt semnale pe care Societatea Franceza de Oftalmologie le-a adus recent in atentia publicului. Doctor Beatrice Cochener, presedinta societatii, subliniaza intr-un articol din Le Figaro ca evaluarea tehnologiei tridimensionale este cu atat mai importanta, cu cat „in termen mediu, totul va fi vizibil in 3D: cinema, televiziune, telefon...”.

Fenomenul 3D este in expansiune. La cinematograf, filmele 3D au devenit ceva obisnuit. Televiziunile se orienteaza rapid spre aceasta piata, iar jocurile video 3D apar unele dupa altele. Acestea din urma sunt de altfel subiectul celor mai mari controverse. Pentru ca publicul tinta al jocurilor video este reprezentat de copii si tineri. Companiile producatoare sunt constiente de efectele imaginilor tridimensionale asupra celui mai vulnerabil public. Tocmai de aceea au avut grija sa emita avertismente cu privire la riscurile imaginilor 3D asupra copiilor sub 6 ani.

Astfel, in manualele de utilizare ale consolelor de jocuri video se precizeaza ca „imaginile tridimensionale pot afecta vederea copiilor sub 6 ani". Vederea acestor copii este in formare. Or, a percepe o imagine 3D inseamna de fapt a pacali creierul. Pentru a putea vedea tridimensional este nevoie de purtarea ochelarilor speciali, care duc la perceperea diferita a imaginilor intre ochiul stang si ochiul drept, sub un unghi usor diferit, astfel incat creierul sa reconstituie imaginea in relief. Ei bine, acest mecanism poate afecta vederea copiilor, avertizeaza oftalmologii.

Dar imaginile tridimensionale sunt greu de suportat chiar si pentru adulti. Medicii au analizat timpul necesar creierului pentru a se readapta dupa o proiectie 3D. „Creierul trebuie sa se adapteze la hiperrelief. Dar dupa vizionarea unei proiectii 3D, vederea este ingustata. Percepem slab distantele. Ceea ce poate reprezenta un pericol pentru cel care se urca la volan dupa ce vizioneaza un film 3D", a explicat medicul Corinne Roumes. Oftalmologii semnaleaza ca 5% din populatie nu percep deloc imaginile tridimensionale, iar 15% au o perceptie atenuata. Aceste persoane acuza dureri de cap si senzatie de oboseala a ochilor cand vizioneaza proiectii 3D.

Profesorul doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice Bucuresti, considera ca inca nu exista suficiente date pentru a evalua cu exactitate riscurile imaginilor tridimensionale asupra vederii. Dar, in orice caz, le recomanda parintilor sa isi supravegheze cu atentie copiii si sa nu le permita vizionarea indelungata a imaginilor 3D.

Citeste si Jurnalul
Foto: almahir.com

Cum sa impui disciplina la prescolari fara violenta... Reteta zilei: Frigarui de pui cu salsa de mango...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x