Studiile au scos in evidenta faptul ca, odata ce ne implicam intr-o relatie de cuplu, activitatile efectuate separat sau impreuna cu partenerul, ca si natura slujbei sau anturajul pot influenta sesizabil parametrii stabilitatii vietii de familie.
Cuplurile necasatorie
O relatie aflata la inceput in care partenerii nu-si pun inca serios problema casatoriei nu este deloc scutita de problema impartirii timpului, ci, dimpotriva, aici pot aparea cele mai mari probleme.
Daca partenerii nu locuiesc impreuna
Daca vorbim despre tineri cu varste de pana in 24 de ani, care nu sunt casatoriti si nu locuiesc impreuna, exista o uriasa presiune a nevoii de a petrece mai mult timp impreuna. Din nefericire, in acest caz, tensiunea erotica determina o scadere a timpului de comunicare deschisa. Majoritatea timpului petrecut impreuna este ghidat in special de o permanenta incercare de a impresiona pe cel iubit. Astfel, din timpul petrecut impreuna, ramane sub 10% pentru dialog sau alte activitati care pot dovedi ca exista o reala posibilitate de intelegere intre parteneri. Indiferent cat de frecvente si lungi sunt intalnirile, partenerii nu se vor cunoaste indeajuns in cazul in care nu au o minima experienta de a locui impreuna, de cel putin 6 zile. Aceasta este una dintre cauzele despartirilor si divorturilor in casatoriile la varste fragede.
Cuplurile casatorite
Impartirea timpului in familiile fara copii devine problematica, mai ales atunci cand sotii au temperamente diferite, obiceiuri si tabieturi aparte, dar si o anumita atitudine fata de viata de grup, natura slujbei si necesitatea de odihna.
Casniciile mai vechi fara copii
Una dintre cele mai mari probleme dupa depasirea a 2-3 ani de casnicie este cea legata de natura slujbei, programul de lucru in raport cu timpul ramas pentru treburile casnice, comunicare si divertisment. Astfel, s-a demonstrat statistic ca in Italia si tarile balcanice, inclusiv Romania, pentru 80% din familii, raman, in medie, zilnic numai 12 minute de comunicare intre soti. Acest lucru devine extrem de incomod in situatia in care numai unul dintre soti are o slujba, iar celalalt are nevoie sa i se acorde mai mult timp.
In acest caz, sotul sau sotia care are surplus de timp liber va percepe oboseala celuilalt ca pe o lipsa de interes sau o distantare. In cazul in care ambii lucreaza, chiar daca acestia isi vorbesc foarte mult, chiar peste 3 ore, nu exista mai mult de cateva minute de comunicare reala. Acesta este unul dintre motivele pentru care, odata cu trecerea timpului, apare monotonia, care deseori duce la tensiuni si infidelitate.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: one2one-removals.com.au