Antena Căutare

Importanta alegerii anumitor cuvinte in relatia de cuplu

Un studiu recent al psiho-lingvistilor din Marea Britanie a scos in evidenta faptul ca folosirea mai frecventa a unor expresii sau cuvinte in comunicarea dintre parteneri poate crea diferite reactii emotionale favorabile sau nefavorabile pentru bunul mers al relatiei.

Efect pozitiv

Desi cercetarea psiho-lingvistilor este abia la inceput, acestia au reusit sa descopere intr-o prima etapa cateva cuvinte si sintagme care, folosite frecvent, pot avea un impact pozitiv asupra comunicarii.

Astfel, cercetatorii englezi impreuna cu psihologii romani au demonstrat ca, pentru cuplurile din Romania, exista doua categorii de cuvinte cu impact pozitiv. O prima categorie este clasa unor cuvinte ce pot declansa senzatia de securitate, protectie a ambilor parteneri, iar cealalta clasa este cea care antreneaza trairea sentimentelor pozitive si afectiunea.

Sentimentul de siguranta

Articolul continuă după reclamă

In urma studiului complex efectuat asupra cuplurilor voluntare din tara noastra, s-a dovedit ca, in 88% din cazuri, partenerii de cuplu reactioneaza pozitiv numai la unele dintre cuvintele ce sunt de obicei asociate cu ideea de siguranta. Specialistii au observat astfel ca rostirea anumitor cuvinte sau expresii in texte vorbite liber sau citite determina unele transformari ale expresiei fetei, care demasca trairea sentimentului de siguranta.

Cuvintele „bun", „bine"

Aceste cuvinte, indiferent in ce context sunt rostite, au un impact sesizabil asupra starii psihice a partenerilor care comunica. Interesant este faptul ca aceleasi cuvinte, „bun" sau „bine" nu au efect daca sunt spuse de altcineva in afara de partener si, totodata, isi pierd din valoare daca sunt folosite foarte des sau neadecvat. Dimpotriva, folosirea constanta, la momentul potrivit, a acestor cuvinte creeaza o usoara detensionare psihica, mai ales odata cu asocierea dintre cuvantul „bine" sau „bun" si sentimentul de siguranta de care orice cuplu are nevoie.

Cuvintele „usor" si „simplu"

Ambele cuvinte, rostite in contexte adecvate, au efect de crestere a sentimentului de securitate, mult mai intens decat unele cuvinte care se refera direct la siguranta, cum ar fi „protectie", „ajutor", „incredere" si chiar „sigur" si „siguranta". Explicatia psiho-lingvistica este aceea ca unele cuvinte precum „usor" si „simplu" aduc rapid in planul constient simplitatea, stare cu ajutorul careia omul se simte mai stapan pe el, deci si pe relatiile cu cei din jur.

Altfel spus, cuvintele „usor" sau „simplu" rostite de oricine, inclusiv de propria persoana, creeaza in jur o aura de siguranta, dezvoltata odata cu perceptia ideii de „usor de vazut" sau „simplu de inteles". Cei care folosesc folosesc cuvintele „simplu" sau „usor", cat si cei care le aud frecvent de la partenerul de viata devin mai lucizi in gandire si mai increzatori in cei foarte apropiati.

Cuvintele „absolut" sau „perfect"

Ambele superlative folosite adecvat, in scopul intaririi unei afirmatii pozitive, fie ca e vorba de o afirmatie sau de o exclamatie, au un efect benefic verificat asupra sentimentelor de securitate ale partenerilor de viata. Studiile cele mai recente arata ca aceste cuvinte au un impact pozitiv incomparabil mai mare cu al altor superlative, daca nu sunt folosite abuziv in context sau agasant de frecvent.

Cuvinte care sporesc dragostea

Ca si in cazul sentimentului de sinceritate, atasamentul propriu-zis fata de partener sau sentimentul de iubire pot fi exprimate prin orice cuvinte. Exista insa unele cuvinte care, folosite adecvat si constant, pot antrena puterea acestor sentimente prin mecanisme speciale, care tin direct de puterea de asociere constienta dintre valoarea unor cuvinte si trairile produse de acele cuvinte. S-a dovedit, spre exemplu, ca un cuvant precum „dragoste" si „iubire", folosite constant, isi pierd din valoare, mai ales daca este vorba de un cuplu mai vechi. Exista insa cuvinte cu o valoare aparent mai scazuta, care pot pastra un nivel constant al sentimentelor de atasament printr-un efect indirect asupra starii psihice generale.

Citeste si revista Felicia!

Foto: natcom.org

Rochia cu care Kate Middleton i-a furat inima Printului William... VIDEO! Bunatati eco la targul din Sibiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x