Antena Căutare

Intalnire cu Delta si retetele ei de peste

Daca pentru marii bucatari, mancarea este o arta pe care ei tind sa o duca la perfectiune, intr-un sat simplu din Romania, femeile fac din asta o sarbatoare a vietii. Jurnalul National prezinta intalnirea cu oamenii din Mila 23 si ce inseamna pentru ei sa pregatesti retete vechi din pestele Dunarii:

"N-am gandit pana acum despre bucatarit in acesti termeni, dar o femeie din inima Deltei Dunarii, din satul acela numit, fara pic de poezie (dar ce peisaje de o frumusete romantica sunt in jur!), Mila 23, m-a invatat intr-o amiaza de vara ca totul e posibil: "Cand gatim e ca o sarbatoare!".

De fapt, ar fi trebuit sa accentueze: "cand gatim peste...". La Mila 23, barbatii pleaca pe ape sa pescuiasca, iar femeile raman acasa sa gateasca dupa retetele stiute din veac.

"Traditional, mancam peste.Tot ce se poate face din peste: friptura, chiftelute, sarmalute, carnati. Dar cel mai frumos este cand facem bors de peste. Dintr-asta nu facem mereu, doar cand ne e pofta. Si strangem toata familia si facem o ciorba, sa ne ajunga o saptamana intreaga. Satul nostru e o insulita inconjurata de ape. Si se duc barbatii si pescuiesc si noi femeile gatim. E ca o sarbatoare!".

Cand gandesti in felul acesta este imposibil sa nu reusesti sa dai bucatelor gustul cel mai bun. Acum, ca a trecut ceva timp de la cea de a doua editie a Festivalului gastronomic si etnocultural "D'ale Gurii Dunarii" (organizat de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", al carei presedinte este scriitorul si jurnalistul Liviu Mihaiu) inteleg mai usor de ce echipa de la Mila 23 a fost marele castigator al competitiei.

Articolul continuă după reclamă

(In ziua aceea, gustand si noi din toate bucatele competitorilor, am fi fost tentati sa dam marele premiu, ex-aequo, tuturor. Dar juriul - ca doar de asta e juriu! - a fost de alta parere. Si, zau, nu a gresit!)

SAVURATI DUNAREA SI DELTA!

Inainte de a afla care au fost contracandidatii "mileidoua'jtreienilor" (oare le pot spune asa, cum le zic bucurestenilor bucuresteni?), sa spunem ca festivalul a fost, intr-un fel, si un dar facut Dunarii de ziua ei. Pentru ca, da, asa cum fiecare dintre dumneavoastra are o zi de aniversare, si Dunarea are una. (Sau poate e ziua de nume? Nu mai stiu... Dar cu siguranta pe 27 iunie - de nume sau de nastere - e Ziua Dunarii...!)

Si pentru ca nu exista aniversare (sau onomastica) fara mese intinse cu bucate alese si bauturi, s-a intamplat asa, sa savuram Dunarea si Delta, gustand din toate mancarurile aduse sau pregatite la concurs - de la antreuri la ciorbe, de la fripturi si tocanite la coltunasi si placintele, toate stropite cu... tuica de salcam (da, ati citit bine!).

In cadrul festivalului-concurs de traditie culinara "D'ale Gurii Dunarii", bucatari priceputi din noua comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi si Sulina - remarcam prezenta a patru noi comunitati fata de editia precedenta, dar si absenta aromanilor din Sarighiol) s-au intrecut in prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, luand ca principal ingredient pestele (baza hranei oamenilor de aici tot timpul anului si nu doar la vreme de... concurs), caruia i-au adaugat, in principal, legume si fainoase.

Numai dulciurile n-au fost facute din peste! Savorile, aromele si aspectul preparatelor au fost apreciate de un juriu de... gust, din care au facut parte dnii Vintila Mihai­lescu (presedinte), Ivan Patzaichin, Razvan Cucui, Teodor Frolu si dna Ioana Craciunescu.

SALVATI DUNAREA SI DELTA!

Au mai gustat din bucate (fara insa a le si juriza) invitatii speciali ai evenimentului, dnii Dacian Ciolos (comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), John Dalli (comisar european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor), Mihail Dumitru (mi­nistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), Dan Carlan (secretar de stat din Ministerul Mediului si al Padurilor).

Daca de jurizat n-au jurizat, aportul inaltelor oficialitati nu a fost insa limitat la gustat bucate, ei au sustinut si o conferinta de presa cu tema "Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale". Dar iata si cateva dintre ideile enuntate: "Cred ca Delta Dunarii poate fi valorificata cel mai bine prin resursa sa principala - oamenii.

Imaginea pe care Delta o are in lume si oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred ca oamenilor trebuie sa le acordam aceeasi atentie pe care o acordam resurselor naturale de aici.

Cred ca atunci cand gandim un plan de devoltare zonala trebuie sa luam in calcul dezvoltarea si conservarea traditiilor care sunt mentinute de oameni." (Dacian Ciolos); "Am vazut aici o diversitate extraordinara in acelasi spatiu, am vazut cum oamenii de diferite etnii pot convietui pastrandu-si traditia specifica si bucurandu-se de aceasta bogatie care e Delta Dunarii.

Mi-am dat seama de potentialul acestei «industrii» culinare, care trebuie integrata in alte activitati economice, cum ar fi turismul. Eticheta produselor care provin din Delta Dunarii va trebui sa devina ca un certificat de calitate." (John Dalli); "Am plecat acum sase ani de la o idee fixa!

Am inceput cu o manifestatie in fata Ambasadei Ucrainei impotriva construirii Canalului Bistroe. Si chestiunea a devenit o problema europeana! Si, uite-asa, am ajuns sa vrem sa salvam Delta, aceasta Alaska de apa a Romaniei!

Am plecat de la o mare pasiune si am ajuns la o mare de oameni, care au venit la ceea ce eu cred ca va fi cu adevarat o mare sarbatoare! Sustenabila!

Si durabila! Proiectul festivalului este al organizatiei noastre - Salvati Dunarea si Delta, insa cu sprijinul de neinlocuit al Ministerului Mediului si al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Asa ceva cred ca se numeste responsabilitate sociala. Savurati Dunarea si Delta!" (Liviu Mihaiu)

Despre concurenti si castigatori, despre bucate si retete, veti putea citi intr-o editie viitoare a Jurnalului de bucatarie, editie ce va fi dedicata exclusiv evenimentului."

Citeste si Jurnalul National

Ce nu trebuie sa mancam pe canicula... Un ceas clasic: Glycine Airman Base 22...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Există sau nu Moș Crăciun? Este bine sau nu să-ți minți copilul? Echilibrul dintre magie și adevăr
Există sau nu Moș Crăciun? Este bine sau nu să-ți minți copilul? Echilibrul dintre magie și adevăr
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
De ce mușcă copiii și cum îi ajutăm să se oprească
De ce mușcă copiii și cum îi ajutăm să se oprească
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x