"N-am gandit pana acum despre bucatarit in acesti termeni, dar o femeie din inima Deltei Dunarii, din satul acela numit, fara pic de poezie (dar ce peisaje de o frumusete romantica sunt in jur!), Mila 23, m-a invatat intr-o amiaza de vara ca totul e posibil: "Cand gatim e ca o sarbatoare!".
De fapt, ar fi trebuit sa accentueze: "cand gatim peste...". La Mila 23, barbatii pleaca pe ape sa pescuiasca, iar femeile raman acasa sa gateasca dupa retetele stiute din veac.
"Traditional, mancam peste.Tot ce se poate face din peste: friptura, chiftelute, sarmalute, carnati. Dar cel mai frumos este cand facem bors de peste. Dintr-asta nu facem mereu, doar cand ne e pofta. Si strangem toata familia si facem o ciorba, sa ne ajunga o saptamana intreaga. Satul nostru e o insulita inconjurata de ape. Si se duc barbatii si pescuiesc si noi femeile gatim. E ca o sarbatoare!".
Cand gandesti in felul acesta este imposibil sa nu reusesti sa dai bucatelor gustul cel mai bun. Acum, ca a trecut ceva timp de la cea de a doua editie a Festivalului gastronomic si etnocultural "D'ale Gurii Dunarii" (organizat de Asociatia "Salvati Dunarea si Delta", al carei presedinte este scriitorul si jurnalistul Liviu Mihaiu) inteleg mai usor de ce echipa de la Mila 23 a fost marele castigator al competitiei.
(In ziua aceea, gustand si noi din toate bucatele competitorilor, am fi fost tentati sa dam marele premiu, ex-aequo, tuturor. Dar juriul - ca doar de asta e juriu! - a fost de alta parere. Si, zau, nu a gresit!)
SAVURATI DUNAREA SI DELTA!
Inainte de a afla care au fost contracandidatii "mileidoua'jtreienilor" (oare le pot spune asa, cum le zic bucurestenilor bucuresteni?), sa spunem ca festivalul a fost, intr-un fel, si un dar facut Dunarii de ziua ei. Pentru ca, da, asa cum fiecare dintre dumneavoastra are o zi de aniversare, si Dunarea are una. (Sau poate e ziua de nume? Nu mai stiu... Dar cu siguranta pe 27 iunie - de nume sau de nastere - e Ziua Dunarii...!)
Si pentru ca nu exista aniversare (sau onomastica) fara mese intinse cu bucate alese si bauturi, s-a intamplat asa, sa savuram Dunarea si Delta, gustand din toate mancarurile aduse sau pregatite la concurs - de la antreuri la ciorbe, de la fripturi si tocanite la coltunasi si placintele, toate stropite cu... tuica de salcam (da, ati citit bine!).
In cadrul festivalului-concurs de traditie culinara "D'ale Gurii Dunarii", bucatari priceputi din noua comunitati deltaice (Chilia Veche, Crisan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi si Sulina - remarcam prezenta a patru noi comunitati fata de editia precedenta, dar si absenta aromanilor din Sarighiol) s-au intrecut in prepararea bucatelor traditionale specifice Deltei, luand ca principal ingredient pestele (baza hranei oamenilor de aici tot timpul anului si nu doar la vreme de... concurs), caruia i-au adaugat, in principal, legume si fainoase.
Numai dulciurile n-au fost facute din peste! Savorile, aromele si aspectul preparatelor au fost apreciate de un juriu de... gust, din care au facut parte dnii Vintila Mihailescu (presedinte), Ivan Patzaichin, Razvan Cucui, Teodor Frolu si dna Ioana Craciunescu.
SALVATI DUNAREA SI DELTA!
Au mai gustat din bucate (fara insa a le si juriza) invitatii speciali ai evenimentului, dnii Dacian Ciolos (comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala), John Dalli (comisar european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor), Mihail Dumitru (ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), Dan Carlan (secretar de stat din Ministerul Mediului si al Padurilor).
Daca de jurizat n-au jurizat, aportul inaltelor oficialitati nu a fost insa limitat la gustat bucate, ei au sustinut si o conferinta de presa cu tema "Importanta si mijloacele punerii in valoare a produselor traditionale si a alimentatiei traditionale". Dar iata si cateva dintre ideile enuntate: "Cred ca Delta Dunarii poate fi valorificata cel mai bine prin resursa sa principala - oamenii.
Imaginea pe care Delta o are in lume si oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred ca oamenilor trebuie sa le acordam aceeasi atentie pe care o acordam resurselor naturale de aici.
Cred ca atunci cand gandim un plan de devoltare zonala trebuie sa luam in calcul dezvoltarea si conservarea traditiilor care sunt mentinute de oameni." (Dacian Ciolos); "Am vazut aici o diversitate extraordinara in acelasi spatiu, am vazut cum oamenii de diferite etnii pot convietui pastrandu-si traditia specifica si bucurandu-se de aceasta bogatie care e Delta Dunarii.
Mi-am dat seama de potentialul acestei «industrii» culinare, care trebuie integrata in alte activitati economice, cum ar fi turismul. Eticheta produselor care provin din Delta Dunarii va trebui sa devina ca un certificat de calitate." (John Dalli); "Am plecat acum sase ani de la o idee fixa!
Am inceput cu o manifestatie in fata Ambasadei Ucrainei impotriva construirii Canalului Bistroe. Si chestiunea a devenit o problema europeana! Si, uite-asa, am ajuns sa vrem sa salvam Delta, aceasta Alaska de apa a Romaniei!
Am plecat de la o mare pasiune si am ajuns la o mare de oameni, care au venit la ceea ce eu cred ca va fi cu adevarat o mare sarbatoare! Sustenabila!
Si durabila! Proiectul festivalului este al organizatiei noastre - Salvati Dunarea si Delta, insa cu sprijinul de neinlocuit al Ministerului Mediului si al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Asa ceva cred ca se numeste responsabilitate sociala. Savurati Dunarea si Delta!" (Liviu Mihaiu)
Despre concurenti si castigatori, despre bucate si retete, veti putea citi intr-o editie viitoare a Jurnalului de bucatarie, editie ce va fi dedicata exclusiv evenimentului."
Citeste si Jurnalul National
Ce nu trebuie sa mancam pe canicula... Un ceas clasic: Glycine Airman Base 22...