Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2019: ce e bine să dai de pomană pentru fericire și spor

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2019: ce e bine să dai de pomană pentru fericire și spor

Intrarea Maicii Domnului in Biserica

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2019: ce e bine să dai de pomană pentru fericire și spor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima mare sărbătoare din Postul Crăciuului și a doua din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie. Ovidenia sau sărbătoarea Luminii abundă în tradiții și superstiții speciale în România.

Încă din ajunul sărbătorii, de Ovidenie se practică un adevărat ritual. Copiii din diferite zone ale țării pun crenguțe de măr într-un vas cu apă în care adaugă agheasmă. Vasul se așază la loc luminos, iar până la Anul Nou acestea înfloresc. În pragul dintre ani, copiii care au îngrijit crenguțele merg și le sorcovesc pe la rude și pe la prieteni, crezându-se că acestea sunt binecuvântate.

Se crede că persoanele sorocovite cu crengule binecuvântate sunt apărate de boli și de pagubă.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2019: ce trebuie să dai de pomană

Ovidenia este sărbătorită prin rugăciune și ofrande. Se dăruiesc anumite mâncăruri de post, pește și lumânări copiilor săraci. În prealabil, acestea sunt duse la biserică pentru a fi sfințite.

De asemenea, de Ovidenie sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică se fac pomeniri pentru toți cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. În memoria lor se dau de pomană pachete cu pește, fructe și lumânări.

Pentru cei care au murit fără lumânare se dau de pomană plăcinte cu dovleac și câte o lumânare albă deoarece, potrivit tradiției, lumânarea albă nu se va stinge niciodată dincolo de ultimul hotar al vieții.

Citește și:

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 21 noiembrie 2019: Rugăciunea care îți împlinește orice dorință

Ultimele știri