Antena Căutare

Invata sa refuzi oamenii atunci cand trebuie

Acceptand orice doar pentru a fi amabil in orice situatie sau pentru a fi acceptat, poti ajunge la un moment dat sa rabufnesti, razbunandu-te pe oricine se nimereste sa fie pe aproape. Asa ca invata sa spui NU cand trebuie.

Uneori, cand un prieten iti cere ceva, iti vine greu sa refuzi si te simti obligat sa accepti, chiar daca ai prefera sa nu faci acel lucru? Unii oameni, in dorinta lor de a fi draguti, de a nu deranja, suporta orice de la partener, prieteni, familie, considerand ca nu pot face nimic pentru a imbunatati lucrurile.

Tuturor ne plac oamenii „draguti", insa de cate ori o persoana lasa ca personalitatea sa-i fie calcata in picioare nu numai ca-si provoaca un rau, dar incurajeaza nedreptatea si egoismul persoanelor agresive.

Ignorandu-ti dorintele si actionand contrar acestora, acumulezi tensiune si sentimente neplacute. Si poti cadea in extrema cealalta, cea a „agresorului verbal", a „asupritorului".

Asa ca e nevoie sa-ti exprimi dorintele si nevoile, dar calm, fara a ataca sau a manipula. Cand vrei sa comunici ceva, sunt foarte importante tonul cu care o faci si modul in care alegi cuvintele, deoarece aceeasi fraza poate avea nenumarate sensuri in functie de felul in care este spusa.

Articolul continuă după reclamă

Pentru a putea comunica corect, este nevoie sa respecti atat drepturile celorlalti, cat si pe ale tale, exprimandu-ti gandurile, sentimentele si convingerile in mod direct, sincer si adecvat; aceasta implica respectarea drepturilor personale, fara a incalca drepturile altor persoane.

Comunica

Comunicand eficient, te valorifici pe tine insuti, iti valorifici emotiile, sentimentele, nevoile. Pentru o comunicare eficienta este necesar insa sa-ti cunosti drepturile si responsabilitatile, dar si pe ale celor din jur.

Ai dreptul:

- sa fii fericit, sa te schimbi si sa evoluezi;

- sa-i intrerupi pe ceilalti pentru a cere informatii sau ajutor;

- sa negociezi, sa te razgandesti sau sa faci greseli;

- sa-ti alegi prietenii, sa te superi pe o persoana draga;

- sa nu dai explicatii in legatura cu viata ta, sa nu te justifici;

- sa refuzi, sa spui "NU";

- sa-ti spui punctul de vedere, sa le comunici celorlalti cum ai dori sa se comporte cu tine;

- sa alegi pentru tine; sa ignori anumite sfaturi;

- sa fii tratat cu respect de ceilalti indiferent de pozitia sociala a acestora;

- sa simti si sa-ti exprimi durerea;

- sa nu te ingrijorezi intotdeauna de situatia altora;

- sa refuzi sa preiei responsabilitatile altora.

5 Sugestii pentru o comunicare mai eficienta

1. Exprima-ti punctul de vedere fara sa te simti vinovat; in acelasi timp invata sa accepti un eventual refuz chiar daca esti nemultumit sau suparat.

2. Cand ai o problema cu cineva, discuta despre acea problema concis, politicos; comunica natura problemei, felul in care te afecteaza pe tine, ce simti in legatura cu asta si ce anume ai vrea sa schimbi in acea situatie.

3. Atunci cand refuzi pe cineva, fa-o ferm. Poti explica motivul refuzului, insa nu exagera cu scuzele si incearca sa ai un ton hotarat. Cercetatorii au observat mai ales la femei ca deseori, in momentul in care isi spun punctul de vedere, o fac pe un ton putin intrebator, ceea ce da impresia de nesiguranta. Insa, daca tonul coboara putin catre sfarsitul propozitiei, interlocutorului i se da impresia ca vorbeste cu o persoana sigura pe ceea ce spune.

4. Daca vrei sa faci cuiva o observatie intr-un mod constructiv, tine cont de urmatoarele aspecte: sa critici comportamentul nedorit, nu persoana, sa formulezi observatia sub forma unei sugestii de schimbare si sa-ti asumi responsabilitatea pentru parerile, sentimentele si dorintele tale. Apoi asculta si punctul de vedere al celuilalt pentru a putea ajunge la un rezultat.

5. Cand cineva te intrerupe inainte sa-ti fi exprimat ideea, incearca sa-ti reiei firul vorbirii de acolo de unde ai ramas pana cand termini ceea ce aveai de comunicat. Si pentru ca mesajele tale sa aiba efectul dorit, realizeaza contact vizual cu persoana cu care comunici, pastreaza o postura relaxata, expresia fetei sa fie in acord cu ceea ce spui si vocea sa fie adaptata continutului pe care vrei sa il transmiti.

Citeste si revista Felicia!

Foto: gracesmith.co.uk

Au inceput inscrierile la Scoala de Vara Aspire Academy pentru studenti... Problema algelor din acvariul pestilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x