Dar atentie! Calculatorul trebuie sa fie o activitate suplimentara pentru copii si in niciun caz sa nu inlocuiasca alte activitati si materiale destinate copiilor, cum ar fi cartile, jocurile, jucariile, povestile, joaca in aer liber cu alti copii, sportul.
O mare parte din timpul pe care copilul il petrece la calculator il acorda jocurilor video. Acestea sunt bune in masura in care il ajuta sa-si dezvolte gandirea matematica, abilitatile, limbajul, cititul, imaginatia. Insa trebuie analizate bine atat neajunsurile, cat si beneficiile petrecerii timpului in fata calculatorului sau jucand jocuri video, pentru ca acestea au si efecte negative.
Beneficiile jocului pe computer
Jocurile educative, linistite, au un efect pozitiv asupra copilului. Ele transforma procesul invatarii intr-unul placut. In timp ce se joaca, copiii invata algoritmi de rezolvare a problemelor. Aproape toate jocurile (chiar si cele cu caracter violent) ii determina sa gaseasca o cale, o strategie de a-si indeplini scopurile, ii invata astfel sa planifice si sa faca fata situatiilor complicate. Ajuta la formarea si imbunatatirea deprinderilor deoarece sunt interactive si copilul trebuie sa exerseze mereu pentu a fi cel mai bun. Studiile arata ca jocurile pot imbunatati reprezentarea spatiala, atentia si ajuta la dezvoltarea gandirii logice.
Efecte negative
Studiile arata ca violenta media in general are efecte negative asupra dezvoltarii copiilor. Insa jocurile video cu caracter agresiv au o mai mare influenta deoarece presupun si interactiune.
Recurgerea la violenta - jocurile video ar fi foarte folositoare daca ar promova valorile morale si sociale, dar in majoritatea domina violenta. Ele sunt foarte antrenante, iar copiii sunt recompensati pentru comportamentele agresive din cadrul lor. In majoritatea jocurilor ei trebuie sa repete aceste comportamente, sa distruga inamicul, pentru a putea trece la un nivel superior sau pentru a castiga puncte. Adesea, violenta din joc se reflecta in viata de zi cu zi a copilului. Din jocurile video animate, cu grafica complicata, cu caracter agresiv, violent (cum ar fi cele cu razboi, impuscaturi, omoruri, distrugere) copilul „invata" ca problemele pot fi rezolvate rapid, fara implicare personala si ca cea mai buna cale de rezolvare este sa recurgi la violenta. Copiii raman cu impresia ca singura metoda de a rezolva problemele este sa elimini sursa care o provoaca.
Lipsa de sensibilitate, compasiune - se reduce sensibilitatea la suferinta altora, copilul interiorizeaza violenta din joc, o atribuie lumii reale si nu se simte vinovat atunci cand loveste sau provoaca suferinta altei persoane.
Majoritatea jocurilor video se joaca individual si necesita mult timp pentru a fi duse la capat, iar jucatorii se izoleaza tot mai mult de restul lumii. Copilul care petrece prea mult timp in fata calculatorului incepe sa se simta singur, deoarece ii ramane mai putin timp pentru a socializa. Nu mai are timp sa stea cu parintii sau cu prietenii, nu mai comunica problemele pe care le are si astfel devine tot mai stresat. Pierde abilitatile de socializare si inlocuieste relatiile autentice cu cele virtuale. Insa relatiile virtuale nu ofera acelasi sprijin ca relatiile reale, care presupun interactiune si afectiune.
Renuntarea la prieteni - copilul inlocuieste prietenii cu jocul pe calculator. De exemplu, in loc sa iasa sa joace cu prietenii fotbal, prefera sa-si formeze o echipa a lui, intr-un joc de calculator. In acelasi timp, scad performantele scolare, deoarece nu mai ramane destul timp pentru a studia.
Ce poate face parintele
Asigura-te ca utilizeaza calculatorul in folosul sau, ca il ajuta sa dezvolte aptitudini sociale si cognitive.
Monitorizeaza cu atentie activitatea si asigura-te ca nu poate accesa informatii care i-ar putea afecta dezvoltarea.
Verifica in ce constau jocurile sau programele pe care le foloseste si observa daca sunt potrivite varstei. Cercetarile arata ca expunerea copiilor la materiale neadecvate varstei afecteaza dezvoltarea lor intelectuala, sociala si morala.
Ofera-i doar la materiale educationale si evita jocurile care incurajeaza violenta.
Explica-i care sunt consecintele si incearca sa-i limitezi accesul la calculator.
Citeste si Revista Felicia
Foto: wired.com