Antena Căutare

Legatura copilului cu jucaria preferata

Este moale, calduta si pufoasa. Are labute si urechi de care copilul poate trage in voie, tocmai buna de tinut in brate cind simte nevoia de a fi alintat. Mirosul ei il linisteste si ii aduce aminte de mama.

Este jucaria preferata a copilului tau. Poate fi un animalut din plus, o papusa sau chiar o pernuta fina. Intre copil si jucaria lui preferata se creeaza o legatura foarte puternica.

Povestea de dragoste incepe la 8-9 luni si poate dura pina la 6-7 ani sau chiar o viata intreaga. Exista adulti in toata firea care isi pastreaza inca intr-un colt ursul cu urechea cusuta sau papusa fara un ochi.

Alinarea suferintei

Potrivit psihanalistului D. Winnicott, autorul unor studii privind rolul jucariilor in dezvoltarea copilului, prin intermediul jucariei preferate se ­realizeaza tranzitia de la etapa ­dependentei de mama la etapa de cistigare a autonomiei.

Articolul continuă după reclamă

De aceea, ­psihologii numesc jucaria de care copilul se ataseaza atit de mult "obiect tranzitional". La 8-9 luni, micutul isi da seama ca mama nu poate fi in ­perma­nenta linga el si, pentru a ­compensa lipsa acesteia, isi alege un obiect dintre cele aflate in patutul lui.

"Jucaria ii alina dorul de mama, ii potoleste lacrimile, il ajuta sa se destinda cind este obosit sau sa se ascunda in spatele ei cind ii este frica. Sint nedespartiti, dorm si maninca impreuna, merg in parc, la bunici, la doctor, in ­concediu... Oriunde s-ar afla, ­prichindelul se simte in siguranta cind isi stringe in brate ursuletul sau papusa", remarca ­psihologul Stefania Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si ­Psihoterapie.

In nici un caz parintii nu trebuie sa intervina in aceasta relatie absolut fireasca. Daca alege o jucarie preferata este pentru ca pur si simplu are nevoie de ea. Despartirea de jucaria preferata ii va provoca micutului multa suferinta si chiar il poate marca pe viata. Copilul se simte frustrat si sufera chiar si atunci cind o uita acasa numai pentru citeva ore.

Alegerea unui obiect preferat poate aparea in momentul in care copilul este obisnuit sa doarma singur in camera lui. Ursuletul, papusa, pernuta il ajuta sa treaca mai usor peste momentele de ­singuratate din timpul noptii. Copiii se linistesc cind musca, mesteca, rod sau tin ceva in gura. Asa se explica de ce, ­pentru a-si alina supararea sau suferinta, copilul musca sau roade un colt al ­obiectului de care s-a atasat.

Copilul alege

Din punct de vedere al copilului nu exista jucarie buna sau rea, practica sau incomoda, inofensiva sau periculoasa. Evident, parintii ar prefera ca jucaria preferata sa existe in mai multe ­exemplare, sa nu fie prea voluminoasa si eventual sa poata fi spalata la masina. "Numai ca ei trebuie sa stie un lucru foarte important: nu parintii aleg acest obiect. Indiferent de forma jucariei, alegerea apartine copilului si trebuie respectata, mai ales daca este foarte atasat de obiectul lui. Tot copilul decide cind vine momentul despartirii", atrage atentia psihologul nostru.

De obicei, la grupa mica se poate observa ca majoritatea piticilor vin la gradinita cu jucaria favorita. Pentru a se simti in siguranta in noul mediu, ei au nevoie de acest obiect familiar. Insa pe masura ce ajung in grupa mijlocie, copiii isi fac noi prieteni si uita de ursuletul pe care l-au carat mult timp la gradinita. La 4 ani, copiii incep sa accepte in timpul zilei despartirea de jucaria favorita, stiind ca o vor regasi cu siguranta in pat cind se vor duce la culcare.

Obiecte simbolice

Exista copii care nu isi aleg o jucarie de suflet. In opinia psihologului Stefania Nita, asta nu inseamna ca au o problema. Pur si simplu indragesc mai multe jucarii sau le este suficienta suzeta ­atunci cind au nevoie de alinare. Unii insa aleg pe post de jucarie unele dintre cele mai trasnite obiecte pe care le gasesc in jur: o batista, o manusa, o bucata de material, coltul patului. Asta dovedeste ca nu obiectul in sine este important, ci valoarea simbolica pe care copilul i-o atribuie.

Alti copii inlocuiesc posesia unui obiect cu un gest pe care il repeta mai ales in momentul adormirii, cum ar fi suptul degetului, rasucirea unei suvite de par, leganatul, ascultarea unui cintec sau a unei povesti inainte de culcare. Oricum, aceste manifestari tranzitionale nu trebuie interzise, intrucit corespund unor nevoi sufletesti ale copilului.

Pe masura ce creste, el va renunta de buna voie la ele.

Sfatul psihologului

Psihologul Stefania Nita le recomanda parintilor sa nu certe co­pilul chiar daca isi maltrateaza ursuletul favorit. Copilul il iu­bes­te si cind e uzat, de­sirat, mototolit. Cind se murdareste, este indicat ca mama sa il spele nu­mai cu acordul copilului.

El trebuie obisnuit de la in­ce­put cu trecerile frecvente ale jucariei prin masina de spalat. In timpul deplasarilor, pa­rin­tii ar face bine sa stea cu ochii pe jucaria copilului. Pierderea ei ar in­sem­na o drama pentru micut. Pentru a incerca inlo­cuirea jucariei pierdu­te este indicat ca parintii sa aiba acasa unul sau doua exemplare identice.

jurnalul.ro Cosmetice din petale de crin... Mama-copil: o legatura unica...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x