Antena Căutare

Locuinta noastra, intre uscaciune si umezeala

Fata de acum 5-10 ani, lucrurile in ceea ce priveste clima s-au schimbat. Verile vedem furtuni din ce in ce mai violente, iernile sunt reci si uscate, iar casele noastre trebuie adaptate pentru a ne asigura confortul.

Indicele de confort termic

Umiditatea mai mare de 50-60% dintr-o incapere se traduce in limbajul trupurilor noastre prin suferinta. Cu cat aerul este mai cald, cu atat el are abilitatea de a absorbi mai multa apa, si cu cat este mai plin de apa cu atat e mai greu de respirat, deci indicele de confort termic este modificat.

Pentru a contracara aceasta umezeala din aer se poate aerisi, patrunderea de aer rece absorbind din umezeala si echilibrand indicele. Dar se poate intampla uneori sa nu existe acea sursa de aer rece, cum ar fi de exemplu vara, cand in afara unui aparat de aer conditionat alte surse de racoare nu exista.

Indicele de confort termic, despre care tot auzim vorbindu-se la televizor, este acea valoare care ne arata temperatura efectiv resimtita de corpul uman, influentata de cantitatea de apa din aer. Cum spuneam, cu cat aerul este mai imbibat cu apa, cu atat confortul este mai scazut.

Combaterea umezelii

Atunci cand vorbim despre umezeala din casa nu trebuie sa ne oprim insa doar la confortul persoanelor, ci sa tinem cont ca toate obiectele, inclusiv peretii, sunt afectate de apa: podeaua, mai ales daca este din lemn, peretii pot deveni igrasiosi, covoarele pot prinde miros de mucegai, ca de altfel si mobilele si hainele.

O buna izolare a casei poate fi foarte eficienta in combaterea excesului de umezeala, dar nu este in mod obligatoriu suficienta.

Articolul continuă după reclamă

Putem insa sa renuntam la gatitul fara hota, la uscatul hainelor in camere, iar folosirea unui dezumidificator poate fi si ea o solutie utila. Chiar daca sunt indicate pentru asigurarea unui aer bun in apartamente, nu tineti in casa vara multe ghivece cu flori, pentru ca apa din ghivece contribuie si ea la cresterea umezelii din casa.

Aerisitul camerelor de cel putin doua ori pe zi sau minimum doua ore contribuie la echilibrarea aerului si la eliminarea vaporilor de mancare, transpiratie si alte chimicale nelipsite in case, provenind de la detergenti, substante de curatat si sapunuri.

Uscaciunea daunatoare

Aerul uscat este la fel de daunator sanatatii ca si cel umed, dar in alt sens. Un aer uscat provoaca usturimi si iritatii ale cailor respiratorii si ale ochilor (pentru cei care poarta lentile de contact aerul uscat e foarte neplacut). Uscarea mucoaselor duce la imposibilitatea acestora de a stopa bacteriile si virusurile. Un aer uscat dauneaza de asemenea mobilierului din lemn, care poate crapa, si tuturor decoratiunilor din fibre naturale, care se pot deteriora.

Pentru combaterea acestui fenomen e bine sa folosim umidificatoare.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: all-home-decor.info

Protejeaza-ti catelul de bolile specifice verii!... FOTO! Pentru plaja, alege hainele albe...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x