Antena Căutare

Marul dragostei in casa ta

Solanum spp. (fam Solanaceae) este un arbust de talie medie, originar din America de Sud, foarte apreciat pentru fructele sale asemanatoare unor bilute intens colorate.

Solanum este un arbust anual (rareori peren) foarte echilibrat, inaltimea si diametrul ajungand, fiecare, la 35-40 cm la maturitate. Frunzele nu sunt spectaculoase, au culoarea verde inchis si o forma alungita.

La unele specii si varietati frunzele au la suprafata perisori foarte fini. Florile apar la sfarsitul primaverii, sunt albe si cu stamine galbene.

La inceputul toamnei insa, apar fructele, niste bace de dimensiunea unor cirese, de culoare verde, care atunci cand se coc au o culoare rosie-portocalie foarte spectaculoasa.

In combinatie cu verdele frunzelor, fructele sunt foarte decorative, desi nu doar ca nu sunt comestibile, dar sunt chiar otravitoare in cazul in care sunt inghitite.

Articolul continuă după reclamă

Doua specii sunt mai cunoscute: Solanum capsicastrum, cu fructe mici si verzi la aparitie si rosii-portocalii mai apoi, grupate cate doua-trei prinse de tulpina prin codite mici si Solanum pseudocapsicum, cu bacele ceva mai mari de un rosu aprins.

Cum se ingrijeste

Solanum nu este o planta foarte pretentioasa. In cazul in care este cultivata in gradina, are nevoie de un loc luminos, dar nu trebuie sa fie in bataia soarelui in perioadele toride de vara.

Cultivata in ghiveci, vara se mentine foarte bine la temperaturi de pana in 20ºC, intr-un spatiu bine aerisit, ferita de uscaciune. Iarna ii este prielnica o temperatura intre 12 si 18ºC. Plantele cultivate in ghiveci se polenizeaza cu ajutorul unei pensule moi, pentru ca altfel florile nu vor produce fructe.

Solul trebuie sa fie bogat in minerale si nutrienti si amestecat cu putin nisip, pentru asigurarea unui drenaj optim. Se uda regulat si cu apa din abundenta, avand grija ca pamantul sa fie in permanenta umed, pana la aparitia fructelor, dupa care udarea se face o data la cateva zile. Se inlatura apa din farfuriuta ghiveciului, pentru ca excesul de apa la radacina ii dauneaza.

Cum se inmulteste

Inmultirea la Solanum se face in doua modalitati: prin seminte sau prin butasi. Semintele se seamana primavara intr-un compost mentinut in permanenta umed.

Se seamana la 1,5-2 cm una de cealalta, vasul se acopera cu o folie de plastic si se aseaza intr-un loc luminos. In 2-3 saptamani semintele vor germina si dupa inca 5-6 saptamani se pot replanta in gradina sau ghiveci.

Daunatori si precautii

Paianjenul rosu si paduchii de frunze pot ataca planta, in special in perioadele de vara, cand atmosfera este uscata. Acestia se combat imediat ce au aparut, prin metode chimice.

O anumita specie de mucegai poate ataca planta, aspectul acesteia fiind acela al unei paste fine de culoare gri. Se inlatura imediat frunzele atacate si se trateaza planta cu un fungicid pe baza de cupru.

citeste revista Felicia

Adolescentii care se culca tarziu prezinta un risc mai mare de depresie... Foto / Prima poza din videoclipul Selenei Gomez, "Round and Round"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x