Atunci se pregatesc caltabosii, toba si sangeretele. Acestea sunt aperitivele puse pe masa de romance, alaturi de ibrice cu tuica fiarta cu piper si zahar. Aperitivele se mananca inainte de ciorba, cu branza sarata de oaie.
Chiar daca supa de gaina a intrat, de o bucata de vreme, in meniul mesei de Craciun, traditionala pentru acest moment este ciorba acra, preparata in ziua de Ajun. Gospodinele pregatesc, cu cateva zile inainte, sarmalele, care niciodata nu se servesc in ziua in care au fost fierte.
Masa mult asteptata de Craciun - cel mai imbelsugat moment culinar al anului - capata dimensiunile unui ritual stravechi cu toba, carnati, chisca, racituri, sunca afumata, sangerete, colaci, friptura de porc, placinta cu branza sau cu mere, sarmale, caltabos si nelipsitul cozonac.
Carnatii se mananca proaspeti, prajiti, dar se pot de asemenea zvanta si afuma. Toate aceste feluri sunt udate cu vinul casei. Gospodinele pregatesc totul inainte de Craciun pentru ca in cele trei zile sa se poata bucura, alaturi de familie, de Sarbatoarea Nasterii Domnului. Masa de Craciun se incheie cu o felie de cozonac si alte dulciuri mirosind a rom, vanilie sau coaja de portocala.
Masa de Craciun este o masa sacra! O masa prin care ii multumim Domnului ca ne-a miluit cu nasterea lui Iisus!
Citeste si Revista Felicia!
Foto: GoodFood.ro