- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Moșii de Sf Gheorghe: Ce dai de pomană și cum te ferești de vrăji. Ziua de 23 aprilie este cunoscută drept Moșii de Sfântul Gheorghe, zi care abundă de tradiții și superstiții. Ce trebuie să dai de pomană pentru a fi ferit de rele, boli și vrăji.
În calendarul ortodox, la data de 23 aprilie, pică, în fiecare an, Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Astăzi, începe vara pastorală, așa cum ziua de Sfântul Dumitru marchează încheierea ei.
Superstițiile populare spun că atât noaptea cât și ziua de Sfântul Gheorghe sunt magice. Noaptea de Sfântul Gheorghe mai este numită și noptea Mănicătoarei, una dintre cele mai temute nopți, când este bine să stai în casă deoarece este momentul când sufletele strigoilor vii bântuie prin sate și aduc necazuri.
De aceea, în trecut, oamenii obișnuiau să pună ghimpi sau mărăcini la ușa grajdurilor pentru ca aceste ființe supranaturale să nu poată atinge animalele. O altă superstiție de Sfântul Gheorghe spune că dacă prinzi un șarpe în această zi, trebuie să îi tai capul și să îl porți la pălărie ori basma.
Rugăciunea scurtă către Sfântul Gheorghe împlinește orice dorinţă
Moșii de Sf Gheorghe. Superstiții. Cum te ferești de vrăji
Conform tradițiilor și superstițiilor, de Sf Gheorghe trebuie să pui ramuri de salcie la ferestrele și ușile grajdurilor. La biserică, oamenii obișnuiesc să împartă liliac, iar în unele regiuni leuștean, pentru a se feri de rele și de vrăji.
De asemenea, pentru a fi feriți de blesteme și deochi, este bine să zici: „Usturoi între ochi, să nu mă deochi”.
De Sfântul Gheorghe, tradiția spune că oamenii trebuie să împartă lapte, brânză și caș.