Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite

Moșii de vară 2019. De ce se pomenesc morții și care e rânduiala parastasului

Moșii de vară: Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este a doua mare Sâmbătă dedicată pomenirii generale a morților, când se țin slujbe speciale la Biserică. Află de ce se pomenesc morții și care este rânduiala parastasului - slujba în care aceștia sunt pomeniți

mosii de vara

Moșii de vară sau Sâmâbăta morților pică în calendarul creștin ortodox în data de 15 iunie, cu o zi înainte de Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh. Așadar, urmează un weekend încărcat de tradiții și rânduieli bisericești. Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este a doua mare Sâmbătă dedicată pomenirii generale a morților, când se țin slujbe speciale la Biserică. Află de ce se pomenesc morții și care este rânduiala parastasului - slujba în care aceștia sunt pomeniți

Moșii de vară din Sâmbăta dinaintea Rusaliilor este una dintre cele două date importante din an, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea generala a celor trecuți în neființă. Sâmbătă dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți), cât și cea dinaintea Rusaliilor poartă numele de Moșii de vară, fiind sâmbete consacrate pomenirii celor morți.

Rânduielile bisericești din Sâmbăta Morților - Moșii de vară - sunt respectate cu strictețe în toate bisericile ortodoxe, unde se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice, în timp ce denumirea de ”Moși” a fost dată pentru a releva apartenența la cei pentru care se fac pomeniri: părinții, moșilor și strămoșilor noștri.

Moșii de vară 2019. De ce se pomenesc morții și care e rânduiala parastasului

Pomenirea morților înseamnă grija pentru sufletul celor trecuți în neființă. Slujbele de pomenire pentru cei adormiți poartă numele de "parastas", termen care provine din limba greacă și care înseamnă "înfățișare înaintea cuiva", "mijlocire", așadar motivul pentru care se pomenesc morții prin aceste slujbe este de a mijloci la Dumnezeu (de a ne ruga, interveni) pentru cei morți. În plus, Biserica îi numește pe cei trecuți în neființă - ”adormiți”, simbolizând trecerea dintr-o stare existențială în alta, termenul fiind asociat și cu ”Învierea”. În afară de zilele de sâmbătă, alte zile în care cei trecuți în neființă pot fi pomeniți sunt și zilele de joi.

Rânduielile parastasului

Slujbele de pomenire pentru cei morți sunt ierurgii speciale și prin care ne rugăm pentru sufletul celor adormiți. Sujbele de pomenire pentru cei morți sunt de trei feluri: sarindarele, parastasele individuale și parastasele de obște, la zilele rânduite de Biserică.

Parastasul se face la anumite termene, după decesul apropiatului: la 3 zile; la 9 zile și la 40 de zile; în unele părți și la 21 de zile, sau la trei săptămâni; apoi la 3 luni, 6 luni, 9 luni și un an. Mai departe, în fiecare an- în ziua decesului-până la 7 ani, fiecare din aceste date având semnificația ei.