Mananca bine pentru o viata buna
Pe cat posibil, alege mancaruri cat mai naturale bazate pe plante, legume crescute organic, in zona in care traiesti si cat mai putin procesate. Vei fi mai sanatos, vei proteja mediul, viata animalelor si bunastarea altor persoane.
Micsoreaza-ti amprenta ecologica
Condu mai putin, mergi pe jos, plimba-te, ia bicicleta, foloseste mai des transportul in comun. Daca ai nevoie de o masina, alege una cu un consum cat mai mic. Alege cele mai eficiente si mai ecologice optiuni electrocasnice pentru aparate de incalzie, racire, gatit etc. Alege vacanta dupa aceleasi criterii, cat mai aproape de natura. Ecoturismul te poate rupe cu adevarat de viata tumultoasa a orasului.
Nu uita niciodata cei trei I : intrebare, introspectie si integritate
Fii mereu alert si atent in jurul tau sa acumulezi cat mai multe informatii despre viata, familie, religie, bine si rau si orice alt aspect iti poate fi de folos. Apoi fa o introspectie si cunoaste-te pe tine, identifica-ti valorile, stabileste-ti prioritatile, urmeaza-ti talentele si interesele si cauta cai de a le combina pe toate intr-un mod cat mai productiv. Si traieste cu integritate, nu face abatere de la normele morale. Pune-ti toate abilitatile si valorile in practica.
Fa-ti prieteni
Discuta cu cei apropiati si vei descoperi ca si alti oameni sunt nemultumiti de calea pe care aceasta lume se indreapta. Veti reusi sa schimbati pareri si experiente si va veti schimba viata mai usor. Cunoaste-ti vecinii, imprieteniti-va si creati o comunitate unita.
Lucreaza pentru o schimbare
Rezerva o parte din timpul si resursele tale pentru a aduce schimbari simtitoare in jurul tau. Alege aspecte ce te preocupa, implica-te ajutand batrani, copii orfani. Te vei bucura de satisfactie adevarata ca ai reusit sa imbunatatesti macar o zi din viata unui om nefericit.
Investeste-ti banii in mod etic
Daca ai de gand sa strangi bani intr-un fond mutual pentru pensionare sau colegiu, alege unul responsabil social. Alege unul care se dedica ajutorarii micilor afaceri pe care si tu vrei sa le vezi in dezoltare. Foloseste-ti banii pentru a-i ajuta pe altii.
Regandeste, refoloseste, repara, recicleaza
Pe cat posibil, regandeste folosirea unor produse care nu sunt strict necesare, nu sunt reciclabile, consuma prea multe resurse, sunt toxice sau sunt produse exploatand forta de munca. Cand cumperi ceva, alege sa fie cat mai util, eficient, legal, sanatos. Apoi refoloseste ce poti, repara ce e stricat, si recicleaza cand chiar nu mai ai ce face cu acel obiect. Si, undeva intre cei patru R, ia in considerare si sa imprumuti un obiect in loc sa il cumperi. Sau daca poti imparti cu prietenii si vecinii bunuri, fa-o, si invata-i si pe ei sa regandeasca achizitionarea produselor inutile si risipa.
Schimba educatia
Oamenii au nevoie de informatie relevanta, de unelte pentru a gandi analitic, si de motivatie pentru a trai vieti pline de inteles si de a contribui la o lume mai buna. Implica-te in discutii si adu schimbari la scoala copilului, si chiar si la administratia blocului. Lucrurile mici conteaza.
Invata-i pe altii si invata de la altii
E atat de usor sa iti impartasesti experienta cu o lume intreaga prin intermediul internetului. Astfel poti descoperi oameni asemeni tie care isi doresc o schimbare. Fa-ti prieteni si imprastiati la cat mai multi oameni experienta si scopurile voastre.
Lupta pentru un echilibru
Stabileste teluri realiste pentru tine si familia ta si nu uita ca este foarte simplu sa schimbi ceva. „Mai mult bine, mai putin rau" descrie un scop pe care ar trebui sa il ai mereu in minte si sa iti ghideze orice decizie si mai ales orice reactie necontrolata.
Citeste si Sfatul Parintilor
Foto: devology.wordpress.com