- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Insa atunci cand iei o astfel de decizie, trebuie sa fii pe deplin constient si de argumentele contra, pentru a fi sigur ca nu faci o greseala:
1. Un animal de casa e ca un copil mic ... care nu creste
Ce poate fi mai dragalas decat un pui de animalut pufos si nevinovat, de care sa ai grija si cu care sa te joci? Apoi el va creste si vei putea iesi in parc, sa alergati si sa va bucurati de natura. Da, pisica sau catelul tau nu va fi mereu un pui, insa lucururile nu se schimba chiar atat de mult atunci cand devine adult. Va depinde in aceeasi masura de tine sa il hranesti, sa il scoti afara sau sa ii schimbi litiera, sa ii faci baie, sa il perii. Cat despre excursii si alte deplasari, va trebui sa il iei mereu in calcul, ceea ce nu e chiar simplu.
Vei descoperi ca prietenii tai, oricat de mult te-ar iubi, nu sunt atat de dornici sa aiba grija de ainmalu tau de casa de fiecare data cand pleci la mare, sa nu mai spunem de perioada Craciunului sau a Pastelui, cand cel mai probabil toata lumea are planuri.
Un functie de rasa de caine sau pisica, dar si de temperamentul acestuia, animalutul tau va face galagie, uneori acest lucru se va intampla noaptea sau cand esti obosit, stresat, te odihnesti sau incerci sa citesti o carte. Toate acestea sunt lucruri la care trebuie sa te gandesti clar, deoarece ar fi pacat ca dupa un timp de convietuire sa realizezi ca nu erai pregatit pentru asa ceva.
2. Trebuie sa fii responsabil si organizat
In teorie suna simplu, in practica insa vor fi multe momente in care iti vei da seama ca nu mai poti fi la fel de spontan ca inainte. Nu te poti decide oricand sa pleci direct de la munca la gara, pentru doua zile la munte cu prietenii si nici sa ramai toata noaptea in oras daca nu are cine sa scoata cainele afara.
Iar iarna, cand iti este somnul mai dulce si nametii sunt mai mari, va trebui sa iesi afara, in ger, daca prietenul tau imblanit are nevoie. Ceea ce inseamna ca trebuie sa ai un program, o rutina si ca acest lucru nu contravine stilului tau de viata. Desi a fi mai organizat este un lucru bun, daca acesta nu este stilul tau si e posibil sa te inhami la o responsabilitate prea mare, atunci poate a avea un animal de casa nu este ceva care sa ti se potriveasca.
3. Vei cheltui bani
Sigur, te gandesti cat poate sa manance o pisica sau un caine. Insa a avea un animal nu se rezuma numai la asta. Este vorba de controale regulate la veterinar, vaccinuri, suplimente, produse de ingrijire, dar si alte cheltuieli neprevazute legate de un accident sau o imbolnavire.
Daca nu stai prea bine cu banii, decat sa ai un animal caruia sa nu ii poti oferi conditii decente de trai, mai bine nu il lua. Un caine sau o pisica nu sunt niste jucarii pe care le aducem acasa pentru binele personal, care exista pentru a ne face pe noi fericiti. Trebuie sa te gandesti si daca ii poti oferi ceva in schimb. Este casa ta sufient de incapatoare? Ai un program de lucru care sa iti permita sa nu il lasi singur o zi intreaga? Si esti dispus sa iti asumi faptul ca vei avea grija de el nu atat acum, cat este tanar si voi, dar si cand va fi batran si va avea probleme de sanatate, unele chiar foarte costisitoare?
Scopul acestui articol nu este de a te convinge sa nu iti iei un animal de casa, pentru ca a avea un companion este un lucru minunat, ci sa fii realist si sa stii ca vor exista si lucruri neplacute. Ca animalele pot strica lucruri, iti pot incurca programul si ca nu reprezinta doar o sursa de amuzament si momente placute.
Foto: supercoolpets.com
Javier Bardem - cel mai bine imbracat barbat din lume... VIDEO! Etnobotanicele, obiceiul prost la care tinerii nu renunta...