Desi este rezistent, nefiind originar din zona temeperata, nu este indicat sa stea afara in conditiile unei ierni grele, cu multe grade sub zero.
Florile apar vara stranse in ciorchini de culoare alba. Dupa ce trec florile, in urma lor apar fructele, care sunt bobite rotunde, asemanatoare celor de mazare, de culoare verde, care se inrosesc toamna, cam in luna noiembrie.
Daca nu sunt mancate de pasari, fructele, deosebit de decorative, rezista pe tulpini chiar si cateva luni.
Cum se ingrijeste
Daca este asezat in locuri insorite, Nandina domestica se va dezvolta foarte mult primavara, cand temperatura de afara incepe sa creasca.
Are nevoie de un sol bine drenat, bogat in substante nutritive. Se adauga periodic deasupra pamantului din ghiveci gunoi de grajd sau frunze putrezite, care contin substante necesare cresterii optime a arbustului.
Se uda regulat, tinand cont de faptul ca apa nu trebuie sa ramana intre udari in jurul radacinilor. Pentru a ajuta drenajul pune pe fundul vasului un strat de pietricele care sa ajute la scurgerea rapida a apei. Iarna se uda mai rar, cam o data pe saptamana, si nu trebuie lasat afara daca temperatura scade sub 0ºC.
Se va taia pentru a i se corecta coroana doar daca se observa ca-si pierde din vigoare, altfel micutul copacel va creste drept si bogat.
Cum se inmulteste
Inmultirea este dificila si nu se recomanda gradinarilor incepatori. Chiar si pentru specialisti unele metode de inmultire nu dau roade. Astfel, inmultirea prin seminte poate dura si cativa ani, semintele avand nevoie de un timp indelungat de incoltire. Butasii pusi la inradacinat dau plante noi ceva mai repede decat semintele, desi radacinile apar in cateva luni.
O alta modalitate de inmultire este marcotajul, adica indoirea unei tulpini tinere si ingroparea acesteia, pana cand in locul ingropat apar radacini.
Astfel, se obtine o noua planta cu radacini cat timp tulpinita este inca legata de planta mama. Dupa ce s-au prins radacinile, noua planta se separa de mama si se pune intr-un alt ghiveci.
Nandina domestica este foarte rar atacat de daunatori, fie insecte, fie ciuperci.
Citeste si Revista Felicia
Foto: www.marysplantfarm.com