Sunt tot mai des intalnite cazurile de copii obezi, iar proastele obiceiuri incep de la o varsta foarte frageda, cand bebelusii sunt obisnuiti cu portii cat mai mari de mancare, iar apoi cu alimente fortifiate.
De prea multe ori, parinti stricti impun copiilor sa termine tot din farfurie, desi acestia o fac cu greu. Psihologii sustin insa ca este ceva in neregula in incercarea de a hrani un copil caruia nu ii este foame.
Exista stadii in care copiii nu mananca atat de mult sau atat de consecvent ca inainte, cum ar fi atunci cand descopera ca poate sa mearga, pentru ca devine complet absorbit de acest nou obicei si vrea sa exploreze. De aceea este bine ca parintii sa nu se alarmeze atunci cand copiii isi schimba obiceiurile alimentare.
De fapt, s-a descoperit ca in majoritatea cazurilor de anorexie si bulimie au ca origine probleme fata de mancare dezvoltate inca din copilarie, cand au fost hraniti cu forta.
Sunt si cazuri in care insa copiii au probleme alimentare din cauza faptului ca trec printr-o perioada mai dificila, sunt stresati sau deprimati. Parintii trebuie astfel sa isi dea seama de motivele care determina un copil sa manance mai putin si sa observe daca exista si alte schimbari in comportamentul acestuia.
Daca insa copilul este vioi si sanatos, nu exista motive pentru care ar trebui sa fie obligat sa manance mai mult decat poate. Acelasi lucru se intampla si in cazul somnului. Copiii nu trebuie fortati sa doarma atunci cand nu le este somn, De cele mai multe ori acestia se vor preface ca au adormit, mai ales cand sunt obligati sa dorma de amiaza.
Foto: webmd.com
VIDEO! Dinti perfecti cu coroane dentare din zirconiu... VIDEO! Reteta: Cherry Cake...