Florile apar la sfarsitul primaverii, cand apa si aerul se incalzesc.
Cum se ingrijeste
Nufarul nu este o planta pretentioasa, dar trebuie sa respectam cateva cerinte. Prima este prezenta soarelui pe frunze. Nu planta nufarul intr-un loc umbrit pentru ca nu va inflori. Dupa plantare nu infloreste imediat, avand nevoie de o perioada de la 1 la 3 ani de acomodare la noul mediu de viata. Nufarul are nevoie de o apa linistita, deci nu-l planta in apa curgatoare sau intr-o fantana.
Radacina se planteaza intr-un ghiveci in care punem pamant bogat, lutos, acoperit cu un strat de pietris, pentru ca apa sa nu-l spele. In cazul iazurilor naturale sau care au pe fund nisip sau pietris, se pot planta direct in acesta, dar vor fi mai dificil de divizat in cazul in care dorim sa-i inmultim. Periodic, dar nu foarte des (o data la cativa ani, minimim 3-4), ghiveciul in care creste nufarul trebuie inlocuit cu unul mai mare. Sa tinem cont de faptul ca un nufar care nu este divizat sau mutat dintr-un ghiveci in altul prea des va inflori mai abundent si mai mult timp.
Daca iazul in care ii crestem nu este populat cu pesti, cu ale caror excremente nufarul se hraneste, este nevoie de un fertilizant aplicat periodic. Acesta insa va fi folosit cu moderatie, fiindca toate plantele din iaz vor profita de aportul de nutrienti.
Cum se inmulteste
Nuferii se inmultesc foarte usor, dar pentru a diviza rizomul trebuie sa scoatem ghiveciul din apa. Operatiunea poate avea loc primavara, dar nu in primii 5 ani de viata ai plantei. Dupa ce scoatem radacina din apa si o spalam vom observa la suprafata ei coronite de lastari, pe care ii putem taia cu un cutit si acestia vor deveni radacinile viitorilor nuferi.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: imageshack.us