Mancatul in fata calculatorului
Sfat: Ia-ti o pauza de masa. Poate dura si numai 10-15 minute. Important e sa te desprinzi de calculator si sa savurezi mancarea.
Mancatul la TV
Multi dintre cei care prefera sa manance la birou in fata calculatorului continua acest obicei gresit si acasa, la televizor. Mancatul la TV este la fel de nesanatos ca si cel in fata computerului.
Sfat: Nu mai ai nicio scuza cand esti acasa si mananci in fata televizorului. Fa un drum la bucatarie si ia linistit pranzul la masa.
Mancatul la volan
Ce bine mancam in masina! Dam fuga la un fast-food si mancam cu pofta in timp ce conducem. Mai stam la un stop, lucru care ne prinde foarte bine pentru ca mancarea nu ne mai intra in ghionturi in stomac. Mancam lacom si pe fuga pentru a ne putea continua drumul fara grija mancatului.
Sfat: Renunţa la acest obicei. Este imposibil sa nu poti lua o pauza pentru a te aseza la masa si a consuma mancarea tihnit.
Mancatul pe strada sau in statia de autobuz
Drumul pana acasa poate fi lung, mai ales daca locuim intr-un oras mare si aglomerat. Iar comerciantii s-au orientat. In mai toate statiile de autobuz, tramvai sau troleibuz sunt amplasate covrigarii, placintarii, pizza sau shaorma. In asteptarea mijlocului de transport dorit, ne domolim foamea cu unul dintre produsele ieftine, dar nu si de calitate, care ne ies in cale.
Sfat: Rezista pana acasa. Ia-ti la tine un fruct, un iaurt sau cateva fructe uscate, iar inainte de a pleca spre casa, de la birou sau de la scoala, nu ezita sa le consumi. Vei scapa de tentatia fast-food-ului.
Mancatul compulsiv
Stresul, sedentarismul, nesiguranta zilei de maine ii fac pe multi sa se refugieze in mancare. Portiile uriase de preparate prea grase, prea sarate sau prea dulci, sunt preferatele celor care mananca compulsiv, adica fara limite, irational. Si apoi se mai mira de kilogramele in plus, de probleme cu glicemia, cu inima sau colesterolul.
Sfat: In loc sa te lasi prins in plasa disperarii, ia atitudine. Fa sport, mananca sanatos, citeste, intalneste-te cu prietenii. Optimismul te va tine departe de obiceiurile alimentare nesanatoase.
Consumul de E-uri si de alimente puternic procesate
E mai usor şi mai comod sa ne umplem cosul cu produse gata preparate sau semipreparate. Scapam de corvoada de a gati. O sa spui ca e greu sa le ocolim pentru ca in magazine sunt prea multe si prea atractive. Asa este, insa selecteaza-le pe cele care nu abunda in E-uri periculoase. Vestea buna este ca avem de unde alege.
Sfat: Evita preparatele din carne (salamuri, mezeluri, crenvursti, pateuri), sucurile acidulate, branza topita cu adaosuri, iaurturile de fructe, supele instant, concentratele pentru supe sau borsuri si dulciurile (bomboane, prajituri).
sursa: RevistaFelicia.ro
foto: Hepta.ro