Oreion sau otita? Pediatrul iti spune

O durere "surda" de ureche. De acest lucru se plang multi copii afectati de oreion sau de otita. Cand vine vorba de ureche, parintii "gasesc" repede vina: "te-a tras curentul!" sau "ti-a intrat apa in urechi, la baita" si pun diagnostice inainte sa consulte medicul.

Chiar daca intre cele doua boli nu exista o legatura stiintifica, durerea are un punct comun: zona urechii. Tocmai de aceea trebuie consultat medicul, iar copilul sa beneficieze de un tratament corect. Cum deosebim cele doua boli?

OREIONUL

Oreionul, sau parotidita epidemica, este o boala infectioasa provocata de virusul urilian, care genereaza leziuni ale tesutului glandelor salivare, in special parotide, precum si leziuni ale sistemului nervos central.

Oreionul apare in general la copiii din colectivitati, unde aglomeratia favorizeaza transmiterea virusului. "Majoritatea cazurilor se identifica la copiii de 5-10 ani, iar aproximativ 85% dintre imbolnaviri apar la copii sub 15 ani. apreciaza dr. Cristina Ivascu, medic pediatru cu competenta in medicina de familie.

TRANSMITERE

Oreionul apare, in general, in lunile de iarna si de primavara, dar, sporadic, poate aparea pe tot parcursul anului. El se transmite prin picaturi de saliva provenite de la persoana bolnava, "poarta" de acces constituind-o nasul sau cavitatea bucala. Glanda parotida devine vizibila, se tumefiaza zona din fata urechii si din spatele mandibulei, incat pare o deformare a regiunii respective. Umflatura este insotita de durere, accentuata de alimentatie.

TRATAMENT

Oreionul se trateaza la domiciliu, internarea fiind necesara doar in formele severe, complicate, dupa ce diagnosticul a fost pus de catre medicul de familie. Bolnavul trebuie izolat la domiciliu, sa nu faca efort, sa stea in pat 10-14 zile, sa respecte un regim alimentar, sa consume lichide si alimente semisolide, putine dulciuri si grasimi. Tratametul medicamentos va include antiinflamatoare si antitermice, administrate, de asemenea, la indicatia medicului.

Vaccinarea este extrem de benefica. Vaccinul se face dupa varsta de un an, este un produs biologic trivalent, ce asigura imunitate pentru oreion, dar si pentru rubeola si pentru rujeola. Se administreaza o singura doza si se repeta la scoala, in clasa intai.

In cazul in care un copil a suferit de oreion, este neobisnuit sa contracteze din nou virusul . Chemati medicul daca cel mic se plange de gat intepenit, dureri mari de cap, ameteli puternice, pentru ca acestea se pot transforma in convulsii sau pierderi de cunostinta.

OTITA

Otita este un proces inflamator la nivelul urechii medii. Semnele otitei se suprapun peste cele ale bolii de baza, reprezentate in special de febra, insa se regaseste si durere la nivelul urechii. La sugari, cauza durerii in zona urechii este greu de pus in evidenta. Stim ca bebelusii isi lovesc capul de perna, tipa in cursul suptului, sunt foarte agitati. Dar in aceste situatii se recomanda ferm mamei sa se prezinte la medicul de familie sau la ORL-ist, eoarece boala poate evolua catre otita supurata.

TRATAMENT

Prin medicamente antiinflamatoare si tratament local, administrate la inceputul simptomelor, boala se poate vindeca si fara antibiotic.

Daca afectiunea se vindeca, dar reapare de trei ori in sase luni sau de patru ori intr-un an, se poate vorbi despre otita medie, recurenta. Daca afectiunea persista mai multe saptamani inseamna ca micutul sufera de otita medie cronica. Otita medie poate conduce la pierderea auzului, perforatia timpanului, meningita sau paralizie de nerv facial.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: webmd.com

Ultimele știri