Cat de multe alimente - pe care nu le-ai folosit de cateva luni si nici nu o sa le folosesti vreodata - ascunde camara ta? Dar dulapurile din bucatarie sau frigiderul?
A sosit momentul sa dai o raita prin bucatarie si sa analizezi fiecare coltisor care ar putea ascunde alimente nefolosite. Vei descoperi astfel rezerve de mult uitate. Si nu uita sa arunci ingredientele expirate - iti ocupa locul degeaba si pot aduce in casa mirosuri neplacute. Nu in ultimul rand, afla care sunt cauzele care te determina sa cumperi ingrediente pe care, ulterior, observi ca nu le mai folosesti si aplica solutiile propuse mai jos ca sa nu mai faci risipa
Organizarea previne risipa
Unele dulapuri au prostul obicei sa ascunda de tine ingrediente - este vorba de cele prea adanci. Ca sa nu patesti asa ceva, fii atent atunci cand iti proiectezi bucataria: alege rafturile pe care intra doar doua conserve in adancime, si nu trei. Vei vedea astfel in permanenta ce
se afla pe ele.
Daca ai o camara in care domina haosul, nu te mira ca nu o sa gasesti nimic chiar atunci cand ai nevoie. Cautarile tale in camara vor sfarsi cu un drum la magazin, de unde vei cumpara ingrediente pe care deja le ai. Fii, asadar, organizat si pastreaza mereu ordine in camara si in bucatarie. Iti va aduce o stare de confort si te va ajuta sa previi risipa.
„Doua la pretde unu"
Unele ingrediente nefolosite, care se plictisesc la tine prin bucatarie, au fost cumparate din cauza unor oferte speciale, care contin cifre. „5 plus 1 gratis", „doua la pret de unu", „doua la 10 lei" - iti suna cunoscut, nu? Specialistii de la Cornell Food and Brad, Illinois, sustin ca acest tip de promotii te fac sa cumperi mai mult decat ai nevoie.
Ca sa nu fii atras in valtoarea ofertelor speciale si a cumparaturilor inutile, este bine sa iti faci de acasa o lista cu ingredientele de care ai
intr-adevar nevoie si, cel mai important, sa o respecti cand ajungi in fata standului cu produse. Iar daca totusi te atrag ofertele speciale, este de preferat sa fii foarte atent la ele si sa verifici daca intr-adevar sunt o afacere buna.
Planuri nerealiste
Nu doar ofertele speciale sau publicitatea sunt raspunzatoare pentru risipa pe care o faci uneori, cumparand ingrediente de care nu ai nevoie. Potrivit unui studiu, realizat tot de Cornell Food and Brad, din Illinois, ingredientele nefolosite au fost cumparate pentru retete care nu vor fi facute sau pentru ocazii speciale care nu vor mai avea loc (planurile prea optimiste sunt de vina in acest caz).
Aceste ingrediente, cumparate pentru o reteta speciala sau pentru o petrecere, sunt mai specializate si mai putin versatile. Probabilitatea de a le folosi la alte retete decat cele pentru care au fost cumparate este mai mica si de aceea, de obicei, ajung in partea din spate a dulapurilor, fiind ulterior ignorate.
Acest studiu, publicat in „Journal of Family and Consumer Sciences", a scos astfel la iveala ca mai mult de 63% dintre ingredientele nefolosite au fost cumparate pentru anumite retete (cum este Beef Wellington) sau pentru petreceri la care se astepta un numar mai mare de invitati. Aceste ingrediente abandonate prin dulapuri sunt, asadar, dovada unor planuri neimplinite.
Studiul a descoperit prin dulapurile intervievatilor: oua de prepelita la conserva, carne de balena la conserva, sos cu gust de pizza pentru salata, mult sos Tabasco. Probabil, in dulapurile romanilor exista cu totul alte ingrediente date uitarii, dar ideea de baza ramane aceeasi: ne propunem sa facem o reteta perfecta si, apoi, se dovedeste ca am fost prea optimisti, pentru ca nu reusim sa ne ducem planul la bun sfarsit. Exista solutii potrivite si in acest caz: curatenia regulata te ajuta sa redescoperi ingrediente de care ai uitat; incearca sa gatesti cu ele si alte retete, daca ti-ai pierdut entuziasmul pentru reteta pentru care au fost cumparate.
Cand ai hotarat sa faci o reteta si ai cumparat ingredientele necesare, nu amana pregatirea ei. In cele mai multe cazuri, amanare inseamna... anulare.
Inainte sa ajungi la magazin:
- Organizeaza-te: Fa o lista inainte de a iesi din casa. Iti ia ceva timp, dar asa scapi de cumparaturile care nu iti sunt necesare.
- Gandeste mai departe de pranz sau cina: Cand faci cumparaturi mai multe, planifica-ti pachetele pe care le vei lua la serviciu saptamana urmatoare - pe termen lung, vei economisi o groaza de bani.
- Fa-ti rezerve: Cumpara lunar produse de baza, cum ar fi paste, orez, pastai, cereale si produse congelate. Apoi, in fiecare saptamana, o sa ai de cumparat doar cateva ingrediente proaspete.
- Fa planuri dinainte: Daca iti vin idei de ingrediente mai deosebite, adauga-le pe lista de shopping a saptamanii urmatoare - asta te va ajuta sa nu cazi in capcana cumparaturilor facute la primul impuls.
Citeste si Good Food Romania!
VIDEO! Airsoft - joaca de-a razboiul... FOTO! Vestimentatiile bizare ale cantaretei Cher Lloyd...