Drojdia hibrid sau irlandeza "lager"
Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita "lager" inca din secolul al XV-lea in Bavaria Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Oamenii de stiinta si producatorii de bere stiau de mult timp ca aceasta drojdie capabila sa produca o fermentare la temperaturi scazute era de fapt un hibrid, insa nu cunosteau pana la acest studiu natura microorganismului care fuzionase cu "saccharomyces cerevisiae" pentru a obtine o astfel de proprietate.
Toate cercetarile efectuate pe specii de drojdii cunoscute - peste 100 - au esuat pana la acest studiu.
"Cautam acest lucru de cateva decenii", a spus Chris Todd Hittinger, profesor de genetica la Universitatea Wisconsin din Madison, coautor al studiului.
Descoperirea noii specii misterioase de drojdie reprezinta rezultatul unui studiu de amploare, coordonat de Jose Paulo Sampaio si Paula Goncalves, de la Noua Universitate Lisabona din Portugalia.
Descoperirea "drojdiei" este foarte importanta, deoarece ea arata modul in care a inceput berea blonda sa fie facuta si consumata si, mai ales, fara de care nu ne-am fi bucurat astazi de aroma delicata si acidulata a celei mai racoritoare bauturi alcoolice din lume!
Foto: germanbeerinstitute.com
Sursa: Antena 3