"Este o ocazie unica in viata pentru a vedea cum se incaltau femeile pe vremuri. In acele vremuri pantofii nici nu se vedeau din cauza rochiilor lungi. Noi ridicam aceste rochii si va pemritem sa vedeti accesoriile care variau in functie de pozitia economica, sociala si politica", a explicat curatorul expozitiei, Elizabeth Semmelhack.
Pantofii cu platforma au devenit un model de sine statator, iar in expozitie au un loc aparte, tocurile uneia dintre perechi avand chiar 20 de centimetri.
In Italia si Spania, femeile din clasele superioare si curtezanele purtau pantofi cu tocuri foarte inalte, pentru a afisa bunastarea familiei, in special in Venetia si Florenta, unde industria textila era in floare. Cu cat erau mai inalti pantofii, cu atat rochiile necesitau mai mult material pentru confectionare, lucru ce insemna ca familia este instarita.
"Cu cat pantofii platforma erau mai mari, cu atat erau expuse mai multe materiale, dar si mai multi servitori. Femeile ce purtau asemenea pantofi nu puteau merge fara sa fie ajutate de cel putin doi servitori. De altfel, traditia ca barbatii sa ofere bratul femeilor drept sprijin dateaza din aceasta perioada cand femeile aveau nevoie de ajutor", a mai spus Semmelhack.
Pe atunci, pantofii nu erau purtati pentru a avantaja femeile, ci pentru ca asa era moda, asa cum in secolul XIX s-a purtat corsetul, iar acum se poarta lenjeria Spanx pentru a modela corpul.
Cu toate acestea, in Spania pantofii platforma erau vizibili, ei fiind in asa fel realizati incat sa fie cat mai decorati: "Erau echivalentul unor perechi Manolo Blahniks de astazi, decorati, colorati, foarte stridenti", a spus curatorul expozitiei.
In secolul XVII si barbatii purtau pantofi cu toc, datorita influentelor din Est.
Sarea este aliatul tenului frumos... Cum ne mentinem pielea sanatoasa...