Antena Căutare

Perioadele din zi in care dai cel mai bun randament

Nu discutam doar despre nivelul energiei sau fluctuatiile de greutate de-a lungul unei zile. Ci despre cum functinoneaza propriul tau creier la diverse activitati, in functie de somn, expunerea la lumina naturala, bioritm, mostenirea genetica etc.

Specialistii spun ca iti poti imbunatati toate functiile si poti fi mult mai eficient in orice activitate alegi sa faci, daca tii seama de bioritm si de anumite momente ale zilei. Iata, deci, ghidul zilnic al celor mai favorabile momente pentru creierul tau:

1. De la 7:00 la 9:00: momentul pasiunii

Cel mai bun moment pentru iubire si pasiune este dimineata, imediat dupa ce te trezesti. Asta pentru ca nivelul oxitocinei (hormonul iubirii) este foarte ridicat in prima parte a diminetii. Acum este momentul sa acorzi timp si atentie persoanelor pe care le iubesti. Si retine ca nivelul oxitocinei scade pe parcursul zilei. Asadar, iubeset-ti partenerul, suna-ti copilul si asigura-l de afectiunea ta, sau trimite un sms unui prieten si fa-i ziua frumoasa!

2. De la 9:00 la 11:00: momentul creativitatii

Creierul tau are in aceasta perioada un nivel moderat de cortizol, hormonul stresului. Asa ca ocupa-te de cele mai laborioase activitati din acest punct de vedere, cum ar fi lucrari de analiza si concentrare maxima. Sau incearca sa rezolvi probleme importante de familie, care iti vor favoriza judecata in acest interval orar. Deci, pune in practica o noua idee, scrie o prezentare, participa la un brainstorming sau stabileste-ti o intalnire importanta cu medicul sau avocatul tau.

3. De la 11:00 la 14:00: momentul deciziile dificile

Bazandu-se pe oscilatiile nivelului hormonal al melatoniei, specialistii sustin ca in aceasta perioada a zilei esti mult mai predispus sa iei decizii dure intr-un mod corect. Incearca in aceasta perioada a zilei sa raspunzi mailurilor sau mesajelor care-ti pun probleme, preda o lucrare importanta unui sef dificil, sau ia o decizie legata de o problema pe care o ai cu partenerul de viata.

4. De la 14:00 la 15:00: momentul ideal pentru o pauza

Ca sa ajute digestia, corpul tau transporta sangele de la creier la stomac, iar acest proces incepe imediat dupa ce ai mancat. Incearca sa mananci de pranz in jur de ora 2, fiindca aceasta ora este mult mai aproape de bioritmul tau natural. In perioada asta lasa complet lucrul deoparte si navigheaza pe net, sau rasfoieste o revista sau posteaza pe Facebook.

5. De la 15:00 la 18:00: momentul in care colaborezi cel mai usor cu ceilalti.

Creierul este destul de obosit in aceasta perioada a zilei. Dar asta nu inseamna ca e si stresat. Si cu toate ca nu mai ai aceleasi capacitati „ascutite" ca in perioadele diminetii, totusi esti mai predispus catre socializare. Dexteritatea ta creste si esti intr-o forma fizica mai buna decat dimineata. Acum este momentul sa-ti programezi o ora de sport chiar inainte de cina. Totusi, daca lucrezi pana foarte tarziu, este posibil sa-ti dai peste cap bioritmul, iar adrenalina sa interfereze cu oboseala si somnnul.

6. De la 18:00 la 20:00: momentul treburilor personale

Acum poti sa cresti nivelul serotoniei, expunandu-te la lumina zilei: e ideal sa iesi pentru o plimbare sau sa scoti cainele afara. Si pentru ca nu mai ai nevoie de atata concentrare ca la serviciu, iti poti indreptaet taota energia si toate resursele catre familie: copii si sot. Sau catre prietenii alaturi de care te poti relaxa. Deci, este momentul sa pregatesti o cina in familie, sau sa te joci in curte cu copiii sau sa pui in ordine lucrurile in sifonier.

7. De la 8:00 la 22:00 seara: momentul relaxarii

Tranzitia de la starea de veghe la cea de oboseala destul de pronuntata este destul de abrupta. Acum toate functiile par sa incetineasca. Asa ca este bine sa ne indreptam atentia catre activitati complet relaxante, care nu necesita nici un efort. Poti sa stai intr-un fotoliu comod si sa te uiti la o comedie; poate fi un mod minunat de a-ti incheia o zi obositoare.

8. Dupa ora 22:00: timpul pentru somn

Prioritatea ta la acest moment al zilei ar trebui sa fie un somn adanc si odihnitor, care sa te pregateasca pentru cele mai dificile momente ale zilei care urmeaza. Trage draperiile, imbraca-te in hainele de dormit, asta ca sa-ti pregatesti corpul pentru somn. Eventual fa o baie relaxanta sau orice altceva te ajuta sa de deconectezi. Pentru o energie optima, specialistii recomanda intre 7 si 9 ore de somn pe noapte.

Citeste si Sfatul Parintilor!

Foto: picasaweb.google.com

Bulimia si anorexia - boli tot mai frecvente in randul copiilor... Trei motive aparent nevinovate ale imbatranirii premature...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x