Totusi, intr-o clipa de neatentie, ne pot ruina bucuria unei vacante mult asteptate la malul marii...Pestele dragon traieste in Marea Neagra, Marea Mediterana si pe coastele estice ale Atlanticului.
Traieste, de obicei, la adancime, pana la 150 de metri, dar ocazional poate ajunge si in ape mai putin adanci. Astfel, pot interveni neplacutele intalniri cu omul. De obicei, ziua sta nemiscat, ascuns complet in nisip, pe fundul marii, iesind sa inoate doar noaptea.
Este posibil ca, din greseala, sa calcam sau sa ne asezam pe el si atunci spinii patrund in piele si se inoculeaza o cantitate de venin. Alte victime sunt pescarii (care se inteapa cand incearca sa ii scoate din carligul unditei, lucru care nu trebuie facut cu mana goala, ci utilizand un obiect protector) sau cei care vor pur si simplu sa-l prinda cu mana atunci cand il observa. Spinii sunt destul de ascutiti sa patrunda chiar si prin cauciuc.
Astfel de incidente nu sunt o raritate, ele apar anual, cu precadere in lunile de vara (cu incidenta maxima in august) si au fost descrise atat in Romania, cat si in numeroase alte tari (ultimul eveniment notabil de acest fel a avut loc cu cateva zile in urma in Marea Britanie, unde un surfer a trebuit sa fie tratat de urgenta dupa ce a facut soc anafilactic la o intepatura de acest fel). In fine, in ciuda veninului, pestele dragon este comestibil, putand fi preparat si servit fara retineri.
Veninul este de natura proteica, din fericire nu foarte puternic si este degradabil la temperatura inalta. Cu alte cuvinte, daca se introduce imediat membrul lezat in apa fierbinte, veninul este distrus in totalitate. Mai rar, se inregistreaza si cazuri mai grave, care intervin la varste extreme (batrani sau copii) sau la persoane cu teren atopic (o predispozitie la alergii), la care se pot produce reactii mai violente, pana la soc anafilactic. Literatura de specialitate nu inregistreaza insa decese care sa incrimineze pestele dragon, cel putin in ultimii 80 de ani.
De obicei, la doua-trei minute de la patrunderea spinilor apare o durere intensa, severa la locul intepaturii, insotita de modificari locale: tumefiere, roseata, caldura, mancarime, amorteala. Ele pot fi insotite si de simptome generale: greata, varsaturi, dureri de cap, ameteala, anxietate, tremuraturi, crampe abdominale si dureri articulare.
Rar, in cazuri grave, apar palpitatii, respiratie dificila, hipotensiune arteriala, iar local, distrugerea tesuturilor si aparitia cangrenei. Durerea trece (uneori chiar fara tratament), dar modificarile locale pot persista o saptamana, uneori mai mult. Este posibila mentinerea mai multe luni a unor simptome: tumefiere, amorteala, durere sau intepenirea articulatiilor.
Primele masuri care trebuie luate sunt: curatarea ranii, indepartarea spinilor (daca acestia nu sunt extrasi, plaga se poate suprainfecta) si introducerea zonei afectate in apa fierbinte (la 40-45 de grade Celsius), pentru 30 de minute. In acest interval, de obicei, durerea cedeaza.
Se pot lua si medicamente impotriva durerii si inflamatiei (aspirina, paracetamol, ibuprofen). Daca apar si alte simptome generale, alarmante sau daca afectarea tegumentara se extinde (de pilda, de la mana la brat sau de la picior la gamba) sau durerea se agraveaza in loc sa cedeze, trebuie sa va prezentati imediat la medic.
sursa: Jurnalul National
foto: rookiemoms.com
Efectele cofeinei, mai mari asupra barbatilor... Antiperspirante si deodorante. Ce alegem?...