- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Atunci cand este facut asa cum trebuie, piercing-ul nu este periculos. Elayne Angel, autoarea cartii "Biblia Piercing-urilor", recomanda cateva norme de siguranta pentru aceasta experienta:
- piercing-ul ar trebui facut de catre un profesionist sau cadru medical, in incinte si cu ustensile sterile.
- Bijuteriile ar trebui sa aiba un material si dimensiune potrivite.
- Dupa efectuarea procedeului, ingrijirea nu trebuie nici ea uitata, pentru evitarea unor infectii.
Piercing-urile in nas si in limba
Cerceii din nas sau limba sunt destul de intalniti la adolescentii din ziua de azi. Cu toate acestea, multi parinti isi fac griji ca aceste piercing-uri nu sunt deloc sigure si sanatoase.
Contrar credintei populare, Angel spune ca piercing-urile orale nu conduc neaparat la infectii. Atat nasul cat si gura beneficiaza de nenumarate metode de aparare. De fapt, gura este una dintre partile corpului care se vindeca cel mai repede in urma unui "incident". "Un piercing in limba se poate vindeca in sase-opt saptamani, in timp ce pentru unul in buric este nevoie de pana la noua luni", afirma experta.
Ai vazut vreodata piercing-uri ale urechii care sunt destul de mari incat sa privesti prin ele? Ce poate motiva o persoana sa recurga la astfel de accesorii, care sa ii deformeze urechea? Este periculos? Se poate reveni la normal?
Andrew B., un adolescent din America, a vrut intotdeauna sa fie un tobosar mai special, dar decizia sa de a-si gauri urechile nu a avut nicio legatura cu nonconformismul sau razvratirea. "Am vazut un tip intr-un magazin care isi facuse stretching si mi s-a parut foarte interesant. Mi-a placut, asa ca am decis sa imi fac si eu", spune Andrew.
Parintii baiatului nu au fost prea incantati de hotararea acestuia de a-si face gauri uriase in urechi, insa Andrew le-a zis ca "este vorba despre acelasi lucru ca atunci cand mama adopta o coafura care i-a placut la alta femeie".
In cazul acestei proceduri, Angel recomanda sa nu se sara peste etape. "Trebuie sa iti largesti gaura progresiv. Este necesar atat ca urechea sa aiba suficient timp pentru a se vindeca, cat si pentru a face fata unei marimi mai mari", spune ea. Angel mai spune ca "pielea este elastica si se poate modela, atat timp cat nu este abuzata".
Daca un adolescent este nerabdator si incearca sa forteze piercing-ul, consecintele pot fi severe. "Supraintinderea poate cauza cicatrici, reducerea flexibilitatii, dar si greutati in revenirea la normal, atunci cand se decide sa se renunte la cercel", mai spune experta.
Atunci cand un tanar recurge treptat la dimensiuni mai mari pentru cercei, parintii vor avea timp sa se obisnuiasca si nu vor fi atat de categorici in exprimarea dezacordului. O mama a dezvaluit ca nu si-a dat seama ca fiul ei isi "largea" urechea decat atunci cand a fost prea tarziu. "Nu am avut nimic impotriva cu gauritul urechii", a spus ea "si am crezut ca avea doar niste cercei mai ciudati. Nu stiam ca va ajunge sa aiba o gaura de asemenea proportii in ureche".
Cu toate ca Angel este un sustinator al pierce-urilor, aceasta este de parere ca unele ar trebui taiate instant de pe lista celor "pe care sa vrei sa le ai".
- Pierce-urile in fata: pleoape, buze, barbie, obraz, sub limba si omusor/ amigdale.
- In zona toracica: in sfarcuri si sub clavicula.
- In zona genitala: pierce-ul clitoridian (numit si Isabella), la deschiderea uretrei (printesa Albertina), in zona penisului si a scrotului.
- Alte parti ale corpului: anus, intre degete sau in oricare alte parti ale mainilor si labelor picioarelor, in spatele unui os sau tendon.
Angel, care a facut in cariera ei peste 40 de mii de piercing-uri, crede ca acest procedeu este unul sigur atunci cand si persoana care va tine aparatul in mana, dar si cea care va purta respectivul cercel sau accesoriu, sunt instruiti in legatura cu ceea ce inseamna un pierce si implicatiile acestuia.
FOTO: sheknows.com; rise-worldwide.com; fotopedia.com