Piscinele. De multa vreme piscinele nu mai sunt simple cazi cu o forma oarecare, de regula dreptunghiulara sau ovala, ingropate in pamant si cu o instalatie de circulare a apei. Generatiile noi de piscine au forme complexe si dimensiuni adaptate locului in care urmeaza a fi asezate.
Pentru ca apa din piscine sa ramana clara, limpede si sa nu se dezvolte alge sau broscute, e nevoie de o instalatie de recirculare a apei si de substante care se adauga periodic, in diferite cantitati. In primul rand avem dezinfectantul, cel responsabil de clorinarea apei, care preintampina aparitia bacteriilor ce ar putea cauza micoze sau infectii celor care folosesc piscina.
Iazurile. Pentru cei care vor sa ajunga direct in topul celor cu extraordinar bun-gust si resedinte luxoase, superlativul gradinii este un... lac natural artificial. Artificial, pentru ca este creat de om, dar si natural, pentru ca tot ce exista in acest iaz, apa, pestii, plantele sunt naturale. In principiu, e foarte simplu sa ai un iaz in propria curte.
Se sapa o groapa dupa planurile dorite. Fundul se acopera cu o suprafata impermeabila, care impiedica apa sa se infiltreze in pamant si astfel sa fie nevoie de reumplere permanenta. Peste acest fund se asaza pietris sau chiar pietre, nisip sau ce dorim sa simtim sub talpi cand intram in apa.
Se stie ca iazurile naturale au un anumit miros, pentru ca vegetatia se dezvolta exponential, parte din ea putrezeste, pestii mai mor si ei, apa este densa, plina de particule, neoxigenata. Ca sa nu ne lovim de aceste neajunsuri, o instalatie va trebui sa monitorizeze permanent nivelul Ph-ului, temperatura si nivelul diferitelor substante chimice din apa.
Elemente decorative. Iazul are avantajul ca nu are o forma prestabilita, ci se poate construi in functie de spatiul disponibil. Ideal ar fi sa avem macar doi-trei copaci care sa asigure si o zona de umbra, o zona in care sa creasca nuferi sau alte flori de apa, una cu trestie si alte plante specifice lacurilor.
Locul de baie e bine sa ramana fara vegetatie, pentru a putea admira claritatea apei si a nu ne impiedica de plante. Pietrele, lemnul, nisipul, toate aceste elemente naturale pot transforma acest iaz intr-o explozie de viata si intr-o sursa incredibila de liniste pentru noi.
Preturi pe masura. Piscinele neingropate din plastic sau fibra de sticla, de dimensiuni mici (aproximativ 10 mp) incep de pe la 3.000 de lei, iar una ingropata, cu pereti din metal acoperiti cu placi de polistiren, de dimensiuni medii, sare bine de 4.000-5.000 de euro.
La care se adauga, desigur, substantele de intretinere si accesoriile (mincioage, furtune plutitoare pentru aspirat, perii de aspirat fundul si lateralele, termometru etc.).Cat despre iazuri... preturile acestora sunt in euro si au cate cinci cifre.
Foto: pondways.com/ digsdigs.com