Ca de fiecare data, organizatorii de la Asociatia Culturala Euro Est Altenativ, Iulia Dragut si Radu Zarnescu, au incercat sa atinga perfectiunea. „Campionatul de la etapa la etapa s-a imbunatatit. Aici este vorba despre filosofie aplicata. Ideea este ca oameni din medii socio-culturale diferite vin, interactioneaza si folosesc pentru trei zile limbajul mancarii, ceea ce nu este deloc putin lucru. Noi cream un spatiu pentru cea de-a treia cultura: cultura gastronomica, in care oamenii sunt obligati sa duca un dialog autentic. La aceste demonstratii gastronomice de exceptie invitam bucatari romani, evrei, musulmani, crestini.
Timp de trei zile ei lucreaza impreuna in aceste demonstratii, acesta nefiind deloc un lucru usor. In 2010 am fost acceptati in Asociatia Mondiala a Bucatarilor, suntem singura asociatie culturala din lume care facem parte din ea. Ei si-au dat seama ca noi ne incadram foarte bine intr-unul dintre proiectele lor la nivel mondial, si anume „Bucatari fara frontiere", pentru ca noi asta propunem: ca liantul intre oameni da fie mancarea", ne-a spus dr Iulia Dragut, presedinte Asociatia Culturala Euro Est Alternativ.
Bucatarii, amatori sau profesionisti, care s-au adunat la Jupiter City pentru a-si arata talentul si priceperea intr-ale gatitului, au primit avizul unor adevarati specialisti. Presedintele juriului, la Cupa Munteniei, a fost englezul Burc Tuncel, alaturi de el au fost Sarkis Yacoubian, Reuven Harel, din Israel, Spiros Dimitriou, din Cipru, Mimoza Balla, Albania, si romanii Gheorghe Vatafu, Razvan Cucui si Victor Melian. Amfitrionul evenimentului a fost, ca de fiecare data, cheful Antonio Passarelli.
Peste 15 echipe de bucatari din Romania, Israel si Albania au incercat sa-si adjudece Trofeul Cupa Munteniei, lucru care, din nefericire, nu s-a intamplat. Cupa a ramas acolo, la Pitesti, pentru ca la anul cea mai talentata echipa de bucatari s-o castige.
La Pitesti a fost stabilit si un record mondial. O echipa de chefi din Romania, Israel si Albania au preparat, intr-o tava de 15 metri patrati, cea mai mare tocanita musceleana, facuta dupa o reteta obtinuta de la Manastirea Curtea de Arges. Delicioasa mancare a fost gatita din 240 de pui, 30 kg de ceapa, 20 kg de ardei, 10 kg paste de tomate, 10 kg de ciuperci, 15 l de ulei, piper, sare, cimbru, busuioc si 15 l de vin alb.
Citeste si Jurnalul
FOTO: Jurnalul