Pictura pe portelan presupune un gest grafic nespus de delicat
Globuri, cani patrate cu buzunare sau capac, magneti de frigider, lampi din ceainice
De la idee pana la obiect
Desenezi obiectul pe hartie, iar schita se trimite cu detaliile tehnice catre manufacturierul de portelan, care se ocupa de crearea originalului.
Apoi, daca acesta corespunde cu exigentele artistului, de turnarea obiectelor in serie.
Portelanul ca o smantana
Portelanul arata in stare bruta ca o smantana foarte grasa; este de fapt o formula chimica, la baza careia sta o substanta numita caolin. Se poate adauga praf de os cum fac chinezii, sau coart.
Pasta de portelan, care este depozitata in niste butoaie ca de smantana, se toarna intr-o forma numita sticlu. Imaginati-va negativul obiectului intr-o forma rectangulara!
Sticlul este din ipsos, pentru ca acest material absoarbe apa din caolin, si arata ca o cutie in care exista un sant care deseneaza forma obiectului.
Dupa ce se arde la 1.400 de grade, se desface in doua sau mai multe bucati, pentru a scoate obiectul intarit din interior. In aceasta etapa, obiectul de portelan se numeste "biscuit" si are un aspect mat.
Pentru a ajunge in forma pe care o cunoastem, biscuietele este inundat de o glazura ca o sticla lichida si apoi se baga din nou la cuptor.
Sursa: Good Homes
Reteta zilei: Sufleu cu dovleac si castane... Mamele, speriate de locurile de joaca...