- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dezvoltarea autonomiei
Rolul prietenului din copilarie este fundamental in construirea personalitatii copilului, afirma psihologul Stefania D. Nita, presedintele Asociatiei Romane de Psihanaliza de Cuplu si Familie. Prietenia din copilarie este mai bogata in semnificatii decat relatia dintre frati. Iata cum explica acest aspect psihologul nostru:"Relatiile familiale nu ni le putem alege, asa cum se intampla in cazul prietenilor. Iata de ce alegerea unui prieten din copilarie spune ceva despre personalitatea copilului. Relatiile familiale, cu parintii, cu fratii sunt importante, dar nu suficiente pentru a forma conceptia despre lume a copilului. Principala virtute a prieteniei din copilarie este dezvoltarea autonomiei. Formarea unor relatii in afara universului familial inseamna de fapt primii pasi ai copilului in societate. Un copil care nu depaseste pragul familiei se poate confrunta cu dificultati de adaptare in colectivitate, izolare, depresie".
Rolul parintilor
Pana la varsta de 2-3 ani, principalii "prieteni" ai copilului sunt mami si tati. Dupa aceasta varsta, cand copilul intra in colectivitate, incep sa se infiripe primele relatii de prietenie ale copilului. Iar de la gradinita incepe sa vorbeasca despre cel mai bun prieten sau despre cea mai buna prietena. Rolul parintilor este esential si in aceasta privinta: "Parintii trebuie sa-si incurajeze copilul sa nu fie timid, sa fie prietenos, tolerant, generos, comunicativ. In cazul in care parintii au o atitudine negativa fata de prieteniile pe care si le formeaza copilul, interzicandu-i sa vorbeasca, sa se joace cu anumiti copii, cel mic va avea impresia ca face un lucru rau. In timp, copilul poate dezvolta tendinta de a se izola, de a deveni introvertit, nu va sti sa lege prietenii", atrage atentia psihologul Stefania D. Nita.
Sentimente
Prietenia din copilarie este puternic ancorata in memorie. Aceasta relatie reprezinta o importanta sursa de imbogatire sufleteasca. Amintirile din perioada copilariei le provoaca celor doi prieteni emotii intense. Sentimentele, emotiile, trairile interioare sunt deseori lasate deoparte in relatiile stabilite la varste adulte. Pe cand principalul liant al prieteniilor care prind radacini in copilarie este afectivitatea.
Dar ce se intampla cu sentimentele cand cei mai buni prieteni sunt fata si baiat? In opinia psihologului Stefania D. Nita, rareori se intampla ca sentimentele ce stau la baza unei relatii de prietenie din copilarie sa se transforme in dragoste, iar cei doi sa formeze un cuplu. "Este dificil sa se mai surprinda unul pe altul cand se cunosc atat de bine", remarca psihologul.
FARA SECRETE. Cand putem spune despre o persoana ca ne este cel mai bun prieten? "Cand avem incredere absoluta in omul respectiv. Cand avem sentimente de afectiune fata de el. Cand il cunoastem foarte bine. Cand ne leaga amintiri comune - vesele sau triste. Cand gasim asemanari intre noi. Cand am face orice sa-l ajutam pentru ca suntem siguri ca si el ar face la fel. Cand ii putem da telefon la orice ora. Cand ne sfatuim reciproc. Cand nu avem secrete unul fata de celalalt", considera psihologul Stefania D. Nita.
AVANTAJE. Ce ii ofera copilului tau o relatie de prietenie? La varsta mica, prietenia cu alti copii este in primul rand o sursa de joaca, distractie, voie buna, relaxare. Apoi, cu timpul, prieteniile devin si surse de invatare, de adaptare in societate. Prietenii invata unul de la altul rezolvarea unor pro¬bleme, dobandesc impreuna noi cunostinte, isi insusesc deprinderi sociale: comunicare, cooperare, apartenenta la un grup. Iata de ce prieteniile din copilarie constituie baza relatiilor ulterioare.
Citeste si alte articole interesante in Jurnalul National!
FOTO: hepta.ro
Studiu: Bauturile carbogazoase ii determina pe tineri sa fie agresivi... Romanii habar n-au ce fac copiii lor pe Internet. Vezi recomandarile specialistilor!...